Fredrikstad

Lager en magisk høytid for alle

I dag er det bare to dager til julaften. Julen er for mange en magisk høytid som bugner av forventninger, tradisjoner og glede.

Men i Fredrikstad, er det faktisk mange mennesker som gruer seg til den store dagen. Heldigvis er de relativt få og det er god hjelp å få. Demokraten har tatt en prat med de forskjellige humanitære organisasjonene og stiftelsene som i disse dager jobber intenst med å tilrettelegge en fantastisk julaften for enslige, trengende eller familier med og uten barn, og som har havnet i en akutt krise eller nød.

Krise og incestsenteret

– Vi er inne i en tid hvor den økonomiske forskjellen mellom fattig og rik vokser. Vi har allerede fullt hus, sier virksomhetsleder ved Krise- og incestsenteret i Fredrikstad, Marie Lindén.

– Hvordan har belegget på senteret utviklet seg i forhold til fjoråret?

– Så lang i år har vi hatt 11 menn, 65 kvinner og 45 barn – mot 10 menn, 45 kvinner og 43 barn i fjor. Det er ingen tvil om at pågangen er økende, så fort noen flytter ut kommer det nye inn med en gang. Denne økningen er lik over hele landet og det er fult over alt, sier Lindèn.

– Hvordan er utsiktene for julen, forventer dere en stor pågang?

– Ja dessverre, eller, det er jo fint at terskelen er lav for å ta turen hit, men det ser ut til å bli veldig fullt. Jeg har økt bemanningen for julen og vi skal ta imot alle som kommer hit, selv om det vil medføre at enkelte kanskje må dele rom. Vi er jo ikke et hotell, hos oss får man et enkelt rom med enkel standard, men hos er det er sikkert og trygt å være.

– Har det vært lett å skaffe julegaver til de som må tilbringe julen her?

– Nå står vi midt oppe i jula og folket er veldig gavmilde. Vi ser hverandre, setter pris på hverandre og tenker på alle som står utenfor. Det er fantastisk flott, og en stor glede når så mange frivillige henvender seg her og leverer så mye fint. Alt fra strikkede ullsokker, godteposer og store flotte julegaver.

– Men vi trenger å se hverandre gjennom hele året! sier en bekymret Marie Linèn til Demokraten.

Restaurant Egon

Forrige tirsdag inviterte Egon alle magasinselgerne i Gatemagazinet til julelunsj med alkoholfri drikke.

– Ja, det er Egon som har invitert oss hit, forteller Inger Aasøe Klausen som sammen med Trine Hansen og Linja Therese Albow deler på lederrollen i Gatemagazinet.

– Hvor mange selgere er det som er påmeldt til julelunsjen?

– Det var ti som var påmeldt, men det er nok en tung dag for flere, forteller Trine Hansen, som også konstaterer at det bare er fire som har tatt turen innom Egon for å nyte et herremåltid julemat denne tirsdag formiddag.

På enden av bordet sitter Anka som er selger av Gatemagazinet. Vi spør hvordan maten smaker.

– Dette var skikkelig godt, forteller Anka som legger til at det gjør livet mye lettere for mange når folk er så snille i disse juletider. Men det er ikke bare i julen det er viktig å være snille mot hverandre. Kjæresten min, som tidligere har vært selger, har nå fått jobbe fast i et helt år som bygningsarbeider, og det er helt fantastisk, smiler Anka.

Under middagen informerte Madeleine Iversby som er nestleder på Egon at de også har besøkt butikkene i Torvbyen og i gågata for å skaffe gaver til selgerne. At selgere ble glade og rørte over giverviljen er det ingen tvil om.

– Har det vært lett å skaffe gaver til selgere av Gatemagazinet ?

– Ja, butikkene var helt fantastiske med gaver og givergleden var overveldende stor over alt, avslutter Madeleine Iversby.

Hotel Scandic City og Kiwanis

For seksogtyvende gang arrangeres det tradisjonsrike og viktige juleselskapet på Hotel Scandic City.

Som tidligere er det Kiwanis Fredrikstad og Kiwanis Kråkerøy som samarbeider om å arrangere juleselskapet. Det er Citys salgssjef Rune Solberg som sørger for alt av mat, drikke og gaver til barn og voksne.

– Hvordan har pågangen vært til årets juleselskap?

– I år blir vi veldig mange her, allerede nå er det 178 påmeldte, forteller Leif Andreas Solberg som legger til at av de 178, så er det 23 som skal hentes og bringes. 90 kommer selv. 36 er barn. 14 sjåfører og 25 frivillige hjelpere.

– Er det vanskelig å få tak i frivillige og sjåfører?

– Nei, heldigvis er det ikke det, for vi er helt avhengig av de frivillige, sier Tor Gunnar Ellefsen.

– Hvordan ser programmet ut i år ?

– Menyen består av klassisk julemat med ribbe eller kalkun med alt av tilbehør. Til dressert blir det bløtkake og kaffe.

Min jul

Min Jul er et landsomfattende rusfritt arrangement i regi av Blå-Kors. Min Jul Fredrikstad er et samarbeid mellom Plankebyen Frivilligsentral og Barnas Stasjon i Fredrikstad. Min Jul ivaretar de norske juletradisjonene med juletregang, sang og julegaver. Arrangementet er rettet mot barnefamilier som har forskjellige utfordringer. Det kan være gjester med tidligere ruserfaringer eller i nær familie, psykiske utfordringer, lite nettverk eller andre sårbarheter.

– Denne julaften skal Min Jul Fredrikstad holdes på Restaurant Slippen i Fredrikstad og det gleder vi oss veldig til, sier virksomhetsleder for Barnas Stasjon, Hege Stormorken til Demokraten.

– Hvordan er pågangen hos dere, og er alt i rute til den store dagen ?

– Vi merker at forskjellene i byen øker veldig og det er veldig stor pågang. Vi har nå 48 påmeldte til Min Jul. Vi har også akkurat vært hos Kirstis Hårstue, innehaver hadde en fridag og brukte den sammen med en kollega som ga våre gjester 18 gratis klipp. Det er jo bare helt fantastisk!

–Blir det kostbart for dere å ha Min Jul på Slippen ?

–Nei, vi spurte Restaurant Slippen i sommer om de kunne hjelpe oss med et lokale, siden det ble veldig upraktisk å ha et slikt arrangement på skihytta. Da fikk vi kjapt svar fra eierne av Slippen, Ingeborg Nygaard og Tobias Gustafsson, at de ville sponse oss med både lokale og mat. Bedre kan det ikke bli, sier Stormorken.

Jorid D. Bertelsen som leder Plankebyen Frivillighetssentral kan forsikre oss om at også de har alt på stell til Min Jul.

– Ja, 15 personer er klare som verter og følge. Julenissen kommer med personlig gave til alle barna og en pakke til familien. Marianne Antonsen skal synge noen sanger og sette den rette julestemningen. Vi er opptatt at det skal være en trygg og varm julefeiring med barna i fokus, sier Jorid D. Bertelsen.

På Restaurant Slippen treffer Demokraten Ingeborg Nygaard som sammen med sin samboer Tobias Gustafsson eier restauranten.

– Det var i sommer da jeg traff de som arrangerer Min Jul hvor jeg fortalte at vi gjerne ville være med å bidra. For oss var det en ære å bli spurt om å stille med lokale til Min Jul. Da ville vi selvsagt også bidra med maten.

KirkensBymisjon

Også i år holder Cafè Britannia (Kirkens Bymisjon) åpent mellom kl. 15:30 og 21:00 på Julaften.

– Ja, her er det åpent. Vi serverer klassisk julemat fra buffé så det er bare å komme, forteller Anne Marie Kvarme.

Varmestua

Varmestua holder steng julaften og 1. juledag. Det er fordi vi har så lite besøkende her. Men jeg vil kjøre ut maten vi får til brukerne. Ellers har vi oppe 2. juledag og til og med nyttårsaften – og stengt 1. nyttårsdag.

Frelsesarmeen/Åpent hus

Frelsesarmeen har heller ingen tilbud denne julaften.

Åpent Hus, ved Iren Almvik Meyer, kunne fortelle via telefon at Åpent Hus ikke arrangerer noe på julaften.

– Men vi har nå påmeldt et tjuetalls deltagere som skal være med på City sitt arrangement. Sist onsdag hadde vi i Åpent hus julemiddag med nærmere femti gjester for pengene vi fikk av Loppeberget i Fredrikstad.

Mer fra Dagsavisen