Fredrikstad

Suksess for Ridderdagene

Ridderdagene på Storedal, på Vispen og i Oldsparken ved Hunn-feltet gikk av stabelen i helgen. «Festivalen» med mål å integrere funksjonshemmede i samfunnet, bare øker fra år til år i popularitet.

Deltagere og publikum ble presentert for et lite hav av konkurranser og aktiviteter. Den som vil se alt og være med på det meste, den må stå på for fullt i to døgn.

I tillegg til sykkelritt, seiling og Dog Run kunne barn og unge få prøve seg på klatrevegg med egen instruktør. Videre «arkeologisk utgravning» for barn. Malerkurs og «kubbestabling». Ellers yoga og terapi-ridning med «veldig snille hester». Skyting uten kuler og krutt med lazervåpen sto også på programmet.

Også Røde Kors var på pletten og instruerte skadebehandling og førstehjelp. På underholdnings-programmet bl.a. Klovneshow med brødrene Konk.

Ridderdagene er kommet for å bli, i månedskiftet august-september fortsetter denne Storedahls-festen i minst 20 år fremover. Både interessen fra deltagere og tilskuere pluss programvariasjon og ulike tilbud er økende, fra år til år.

«Erling Stordahls Minneritt» på sykler av ymse slag er bare en liten del. Programmet for funksjonshemmede og funksjonsfriske er omfattende og spennende. Kjendiser som seilerlegenden Steff Herbern lærer handikappede å seile. Tre ganger verdensmester i Frisbee Sune Wentzel instruerte både handikappede og andre barn i å håndtere en Frisbee.

Legg handikappet igjen på brygga

Seilerlegenden Steff Herbern som er primus motor for handikapp-seilingen fra Vispen Sjøsenter har forøvrig lånt ut to store seilbåter. Ikke bare til Ridderdagenes deltagere, men også til et lokallag i Skjærviken. Mannen som har seilt med to konger og en haug med havkonger, som det blir sagt, har også lansert et snart udødelig motto for seiling beregnet på funksjonshemmede:

– I seiling legger vi igjen de s.k. fysiske handikappene på brygga. De tar vi ikke med oss ut i seilbåtene. Båtene er forøvrig de samme som ble brukt under Paralympisk ved Sydney i Australia i 2004.

Oppdaget et kjempetalent

– Her har jeg bare på noen timer oppdaget flere unger med store talenter for denne sporten, uten at de engang visste om det selv. Og ett super-talent som kan drive det meget langt i Frisbee, sa Sune Wentzel til Demokraten søndag på Storedahl.

Noen unger ga blaffen i Vikingeleir og Frisbee - de ville bare snekre sverd av tre. Spikre sammen fuglekasse hadde de gjort før - det var ikke like populært.

Søndag var det også «Dog Run» - hundeløp med egen hund i Oldtidsparken. I alle tenkelige og utenkelige varianter. Opprinnelig er det tenkt at hundens eier skal løpe sammen med sin hund. 2 x 3 km var konkurranse-øvelsen i Oldtidsparken. For mosjonister med temmelige utrente hunder og eiere bød arrangørene på jun èn runde = 3 km mosjon.

Dog Run med hund i fanget

Mest orginale deltager var hun som kjørte rundt løypa på rullestol, med en 400 grams-hund i fanget. Tidligere har også noen deltatt med sin kjære katt.

– Vår toleranse for ulike farkoster og variasjoner er nesten ubegrenset, beretter Dog Run-gründer Roy Storli. Dette er ingen gravalvorlig idrett!

Forøvrig sprer nå denne sporten - eller aktiviteten seg, over store deler av landet. Opprinnelig er Dog Run inspirert av hundekjørerne som også har s.k. «barmarks-kjøring» med hunder og vogner; til erstatning for kjelker og snø.

Mer fra Dagsavisen