Fredrikstad

Frykter hva som vil skje dersom hatet får fortsette å gro i norske kommentarfelt

Maria Imrik, AUF-leder i Østfold, synes ikke det norske samfunnet har endret seg i noen særlig positiv retning etter terrorhandlingene for sju år siden.

AUF-lederen fra Fredrikstad har denne uka inntatt Utøya på den årlige sommerleiren, sammen med en rekke andre ungdommer. Stedet som ble utsatt for et terrorangrep i 2011, som krevde livet til 69 personer.

– Det vi skulle lære fra 22. juli var at Norge møter hatet med kjærlighet. Jeg føler det vi gjorde da har blitt litt glemt, sier hun.

Frykter nytt terrorangrep

Imrik mener et godt eksempel på det er hvordan høyreekstreme miljøer har fått lov til å utfolde seg, noe som til stadighet kommer frem i sosiale medier.

– De er mye tydeligere nå enn før. Vi ser dem til stadighet i kommentarfelt, og det sendes hatmeldinger til Utøya-overlevende, sier hun.

LES OGSÅ: Rødt-leder vil stanse nye nazi-demonstrasjoner i Moss

Hun kritiserer samtidig politiske ledere for at de ikke tar tydelig nok avstand fra slike ytringer og holdninger, deriblant statsminister Erna Solberg.

– Når man ikke tar avstand fra det, merker man at høyreekstreme får mer fotfeste i norsk debattkultur. Det synes jeg er trist.

– Er du bekymret for at vi kan få noe tilsvarende som det som skjedde 22. juli 2011, dersom det fortsetter?

– Ja, det er jeg. Vi vet at hatet som nå florerer allerede kan føre til det. Hvis vi ikke tar til motmæle og viser klart og tydelig at dette ikke hører hjemme i vårt samfunn, så kan det skje igjen, svarer hun.

I 2016, fem år etter terrorhandlingene, advarte Utøya-overlevende Sindre Lysø fra Moss om det samme. Les vårt intervju med han her.

Aksjonerte for samhold

Dette var en av grunnene til AUF Østfold valgte temaet «samhold gir styrke» under årets aksjon på Utøya. Hadia Tajik, nestleder i Ap, var blant dem som lyttet til østfoldingenes budskap fredag.

– Dette er også en sak som er veldig aktuell med tanke på Østfold og Fredrikstad, sier Imrik, og sikter blant annet til hvordan organisasjonen Den nordiske motstandsbevegelsen har vist sin tilstedeværelse i byen.

Den 24. august arrangerer Skeiv Ungdom Østfold og Fri Østfold, i samarbeid med Quality Hotel, byens første Pride-parade. Imrik regner med det vil dukke opp personer som er uenige i verdiene Pride symboliserer.

– Det må vi i så fall heve oss over, og vise at vi er flere, sier hun.

Les vårt Navn i nyhetene-intervju med Marthe Øvrum, leder av Skeiv Ungdom, her.

Stolt av Pride-byen Fredrikstad

AUF vil være til stede under paraden, med medlemmer fra Østfold, Oslo og andre deler av Østlandet.

– Jeg er fornøyd med at dette skjer i Fredrikstad, og jeg er særlig glad for at ordføreren går ut med et så klart budskap om at Fredrikstad skal være en inkluderende by.

– Føler du Fredrikstad allerede er det i dag?

– Ja. Jeg vet det finnes mennesker i Fredrikstad som er imot det vi står for, men de er heldigvis i mindretall, svarer Imrik.

LES OGSÅ: Storstilt feiring av mangfold i Sarpsborg
LES OGSÅ: Høyre-politiker Tage Pettersen frir til LHBT-miljøet: Vil ha kjønnsnøytrale toaletter i Østfold

Mer fra Dagsavisen