Fredrikstad

Arrangerer løp mot vold og overgrep – for kvinners trygghet

På andre året arrangeres Tryggejenter-løpet i Fredrikstadmarka. – Det har nok bare blitt mer aktuelt det siste året, sier Venche Pettersen, som står bak løpet.

– Overgrep og voldtekter kan skje overalt – både i hjemmet og ute i marka. Jeg håper at dette løpet kan bidra til å skape mer bevissthet rundt denne samfunnsutfordringen, og at vi sammen på en måte kan ta marka tilbake og vise at det skal være trygt for alle å bevege seg i et flott turområde, sier Pettersen.

Det var i kjølvannet av en episode på Ambjørnrød i Fredrikstad høsten 2016 at ideen ble født. En ung kvinne ble overfalt og forsøkt voldtatt, men gjerningsmannen ble aldri tatt.

– Jeg leste også om flere lignende historier fra rundt om i landet, og det gjorde noe med trygghetsfølelsen min. Først tenkte jeg at det ikke fristet så mye å løpe mer i Fredrikstadmarka, men så bestemte jeg meg i stedet for å sette søkelyset på denne problematikken gjennom å arrangere dette løpet.

– Tøffe kvinner

I fjor ble den første utgaven av Tryggejenter-løpet gjennomført, med 337 deltakere. I ettertid har vold og overgrep blitt løftet høyere på dagsorden gjennom metoo-kampanjen.

– Dette har nok bare blitt mer aktuelt det siste året, med tanke på at det nå er stadig flere tøffe kvinner som tør å stå fram med sine historier. Derfor håper vi på stort engasjement også rundt årets løp.

– Vi har foreløpig rundt 120 påmeldte, men nå har været kommet, og det er fortsatt mulig å melde seg på til og med søndag, sier Pettersen.

Også folkehelsetiltak

Selve løpet arrangeres søndag 22. april, i en fem kilometers rundløype med start og mål ved skytterhuset i Fredrikstad. For dem som ikke ønsker å løpe er det også mulig å gå.

– Dette er også et lavterskel folkehelsetiltak, det er ikke noe konkurranseaspekt. Jenter og damer i alle aldre er hjertelig velkommen til å delta, uansett form. Og vi håper selvfølgelig at mange menn møter opp som heiagjeng, og for å vise støtte til saken, sier Pettersen.

Løpet er ene og alene hennes hjertebarn.

– Det er bare jeg som står bak, men på løpsdagen får jeg god hjelp fra venner og familie. Det er en stor dugnadsånd rundt løpet. I tillegg har jeg et samarbeid med Gym 4 You, et flott treningssentertilbud kun for kvinner, og de bidrar blant annet med felles oppvarming.

– Vi syns dette var et godt initiativ for å øke bevissteheten rundt en viktig sak, og i og med at vi er et treningssenter for kvinner føltes det naturlig å bidra, sier daglig leder Lena Ylönen ved Gym 4 You.

– Kjent problemstilling

Overskuddet fra fjorårets løp gikk til Landsforeningen for voldsofre, men i år har Pettersen valgt et mer lokalt formål i krise- og incestsenteret i Fredrikstad.

– Vi er veldig takknemlige og beæret over at Venche har tenkt på oss, og først og fremst på våre brukere. Hun brenner virkelig for dette, og det er flott at hun har tatt et privat initiativ for at ingen skal føle seg utrygge når de beveger seg i naturen, sier virksomhetsleder Marie Lindén.

Hun forteller at vold og overgrep i skogsområder er en kjent problemstilling for krise- og incestsenteret, og at de derfor også selv stiller opp på løpet for å markere at dette er uakseptabelt.

– Vi var mange som var med og løp og gikk i fjor, og i alle fall halve staben skal være med i år også. Dette kan ramme både kvinner og menn, selv om kvinner nok er mest utsatt, og da er det viktig å vise at trygghet er et felles ansvar, slutter Lindén.