Fredrikstad

Klart for Pride-parade i Fredrikstad

Kjønns- og seksualitetsmangfoldet skal feires med en egen Pride-parade i Fredrikstad, populært kalt «homoparaden», som mange kjenner fra Oslo og andre storbyer.

Bilde 1 av 2

25. august i år er dagen du må sette av om du ønsker å delta i den fargesprudlende feiringen. Nå skal Plankebyen bli en storby å regne med, hva angår aksept for ulike kjønn og seksuelle preferanser.

– Vi satser på å lage en lang, variert og sosial dag som alle kan ta del i, med alt fra barne- og familieaktiviteter på dagen til egne voksenarrangement kveldstid. Selve kjernen i feiringen av mangfoldet vårt blir den velkjente Pride-paraden – for første gang i en egen Fredrikstad-utgave, forteller leder Kristoffer Lorang Mathisen i Skeiv Ungdom Østfold.

– Alltid noen med fordommer

Fredrikstad Pride 2018 ble åpnet som et arrangement på Facebook mandag, og i går hadde 235 personer vist interesse mens 75 av dem hadde gitt signal om at de vil delta.

– Det er tidlig ennå, men vi er optimistiske med tanke på en stor og bred deltakelse, sier Mathisen om Fredrikstad Pride, som arrangeres av hans egen organisasjon og Fri Østfold i samarbeid med Quality Hotel.

I hovedstaden ble den fargerike festivalen etablert som Gay Pride Festival allerede i 1982, under navnet «Homodagene», før den senere ble omdøpt til Skeive dager. Fra 2014 har navnet vært Oslo Pride, for nå er det ikke lenger bare homoseksuelles frihet som skal feires, men det brede mangfoldet av kjønn og seksualiteter.

Oppslutningen rundt festdagene toppet seg i 2016, da paraden samlet 30.000 deltakere og 200.0000 feststemte tilskuere.

– Er Fredrikstad blitt stor nok?

– Nei, hvilken by er det, egentlig? Det vil alltid være enkeltmennesker med fordommer, men alle er hjertelig velkomne. Det er jo mangfold vi ønsker å feire. Og dette mangfoldet i kjønn, seksualitet og identitet vet vi er stort også i Fredrikstad og Østfold. Så vi håper Fredrikstad Pride vil bidra til større aksept for individets frihet også i framtida, for dette håper vi blir en tradisjon og noe byen kan samle seg om. De fleste av oss har et familiemedlem, en kollega eller en i omgangskretsen for øvrig som er såkalt skeiv. Det er noe å tenke over, mener Mathisen.

Skal ha dragshow

Hvor eksentrisk kleskoden i paraden blir, er umulig å spå på forhånd, nettopp fordi alle inviteres til å være seg selv. Men et dragshow er en del av programmet, og vil enten bli en del av voksenprogrammet på kvelden eller som en avslutning på paraden.

– Så vil politi og kommune helt sikkert legge noen føringer, og det vil vi i så fall forholde oss til. God stemning og glade mennesker er det viktigste, slår Mathisen fast.

I fjor sommer viste Fredrikstad kommune seg som mangfoldsvennlig ved å henge opp regnbueflagget på flaggstanga utenfor rådhuset. Flagget ble klippet ned, men fikk på neste forsøk henge i fred.

Skeiv Ungdom Østfold har cirka 150 registrerte medlemmer samt mange øvrige brukere av organisasjonens tilbud og arrangementer.

Mer fra Dagsavisen