Fredrikstad

Samler inn julegaver til barn som ellers ikke får

Fredrikstad har rundt 2.500 fattige barn. Mange av dem gleder seg ikke til jul. Men i en hotellobby i byen står et pyntet juletre som kan endre juleopplevelsen deres totalt.

INNSAMLING: Hege Stormorken ved Barnas stasjon (til venstre) og Quality Hotel-ansatte   Helen Granlund håper på enda flere bidrag enn i fjor.

«Ensomt tre søker gaver», heter prosjektet, som hotellkjeden Choice har kjørt landet rundt i flere år nå. Ved Quality Hotel i Fredrikstad ble det i fjor samlet inn 800 gaver til barn fra lavinntektsfamilier på denne måten, og i år tar hotellet sats igjen – med Barnas stasjon og Hjelp oss å hjelpe som allierte nissehjelpere.

– Vi erfarer at det er veldig mye giverglede i byen vår, og den bare øker jo nærmere jul vi kommer. Det er godt, for det er mange barn der ute i nærmiljøet vårt som føler seg utenfor og tar et ansvar de ikke skulle måtte ta, for å hjelpe på familiens inntekt, sier daglig leder Hege Stormorken ved Barnas stasjon til Dagsavisen Østfold.

Gjemmer innbydelser

15 prosent av barna i Fredrikstad lever under den såkalte fattigdomsgrensa. Det betyr at husstandens totale inntekt er minst 60 prosent lavere enn medianen. Det tilsvarer cirka 2.500, mens tallet for Østfold samlet er 7.500.

Stormorken forteller historier om at barn i tiårsalderen «mister» bursdagsinvitasjoner på vei hjem fra skolen for å lette på foreldrenes byrder ved at de slipper å kjøpe gaver.

– Det tristeste er hvor fort barna innfinner seg med situasjonen når mor og far har dårlig råd. Vi jobber med at de ikke skal miste håpet. Tiltak som dette hjelper selvfølgelig, smiler hun.

Søppel blant gavene

I går skrev Dagsavisen og Rogalands Avis om at ikke alle «gavene» til veldedighet er egnet til å glede.

Les også: Folk gir bort søppel i julegave

Regelrett søppel – alt fra skjøteledninger til kondomer og engangsbestikk – havner i gavemylderet. Noe er også ondsinnet, som en ødelagt ullsokk surret rundt en boks med makrell i tomat – med en vedlagt beskjed:

«Foreldrene dine har ikke råd til julegave, din lille drittunge».

Historien fortalte Cecilie Christin Tønnesen, leder for Østfold-avdelingen av organisasjonen Hjelp oss å hjelpe.

Støtte til Unicef

Under juletreet i hotellobbyen kan derimot giverglade medborgere legge fra seg sine julepresanger til noen som trenger dem.

– Det er blitt populært. Folk er innom og spør etter treet før det settes opp. Det er alt fra eldre og voksne som strikker skjerf og votter for å gi dem bort, til familier som tar med barna for å levere gavene de har kjøpt inn. Slik lærer de egne barn verdien av å dele, noe vi synes er utrolig fint, sier Helen Granlund ved hotellet.

Hun håper å toppe fjorårets 800 gaver (over 50.000 på landsbasis), og oppfordrer flere bedrifter til å bidra. Prosjektet er også del av Choice-kjedens støtte til Unicefs bekjempelse av menneskehandel. Kjeden gir ti kroner til arbeidet for hver gave som kommer inn.

Aldri fullt under treet

Stormorken ved Barnas stasjon forteller at de fleste gavene som tradisjonelt sett kommer inn gjennom veldedighet er beregnet på små barn. Og minner giverne om ikke å glemme de større barna.

– Noen tenåringer vet ikke hva et gavekort er, men setter umåtelig stor pris på å få et. Det gir en frihets- og fellesskapsfølelse. En jente spurte meg en gang om hun kunne ta en presang for å gi til en venninne hun visste kom til å gi noe til henne. Ellers ville hun ikke klart å gi noe tilbake. Forskjellene øker i samfunnet vårt og spriket i barns rammevilkår blir stadig større, påpeker hun.

Under det ensomme treet blir det aldri for fullt til at nye presanger kan komme til.

– Vi har god plass på kontoret også, smiler Helen Granlund, som i fjor ble avbildet fullstendig neddynget i julegaver etter giverrekorden.

PS! Barnas stasjon inviterer også til julaften på Skihytta i år, for å gi flere en hyggelig julefeiring.