Fredrikstad

Felles ledelse for Hæren og Heimevernet?

Det hører med til historien at Forsvaret får tre milliarder kroner mer å rutte med i neste års statsbudsjett.

Dette er et debattinnlegg som gir uttrykk for skribentens holdninger og meninger. Du kan sende inn debattinnlegg til debatt@dagsavisen.no.

Nå starter den politiske krigen om Hærens og HVs struktur og størrelse. Nå er regjeringens svar på landmaktutredningen endelig klar. Fredag fortalte forsvarsminister Ine Eriksen Søreide (H) hvordan Hæren og Heimevernet bør organiseres og utstyres for å møte den nye militære virkeligheten.

Det ligger an til at Norge får et landforsvar med bedre reaksjonsevne, utholdenhet og kampkraft. Men landet vårt vil, enten vi liker det eller ikke, bli enda mer avhengig av hjelp fra våre allierte for eventuelt å slå tilbake mot en ytre fiende. Derfor blir Nato-medlemskapet en viktig forutsetning, som også forplikter Norge.

Det hører med til historien at Forsvaret får tre milliarder kroner mer å rutte med i neste års statsbudsjett. Dermed er regjeringen halvveis mot målet om å øke forsvarsbudsjettene med nesten åtte milliarder innen 2020. Stortinget trakk i fjor opp linjene for Forsvaret i en ny langtidsplan, men her manglet dessverre flere avklaringer for Hærens og HVs del.

Nå har regjeringen satt brikkene på plass, og så er det i neste omgang opp til Stortinget å konkludere. Det foreslås å styrke landforsvaret i Troms og Finnmark. Samtidig må vi innrette oss på et mer defensivt forsvar av landjorda. Det må nemlig spares inn på personell for å frigjøre penger til investeringer i nytt og moderne utstyr. Regjeringen foreslår blant annet å investere i helt nye stridsvogner framfor å modernisere dagens. Det virker å være en fornuftig anbefaling fra regjeringen.

Høyre, Frp og Ap står bak fjorårets forlik om den nye langtidsplanen for Forsvaret. Dette brede flertallet har dermed gitt klarsignal for et storstilt innkjøp av kampfly, overvåkingsfly og ubåter. Her er også de økonomiske rammene for Hæren og HV trukket opp, og utredningen for landmakten har lojalt forholdt seg til dette. Nå er spørsmålet om regjeringspartiene får med seg Ap på et nytt forlik eller om de må samarbeide med KrF og Venstre, som jo i fjor prioriterte annerledes.

I landmaktutredningen ble det foreslått felles ledelse for Hæren og Heimevernet. Denne ideen legger regjeringen klokelig død. På den annen side holder regjeringen fast på at det skal være 38.000 HV-soldater. Dette er i tråd med det brede forliket om langtidsplanen.

Arbeiderpartiets Anniken Huitfeldt varsler omkamp om Hæren. Hun åpner nemlig for å bruke mer penger på landmakten. Det skal bli spennende å se hvor Ap eventuelt finner disse pengene. Ifølge Huitfeldt vil regjeringen ikke lenger ha ryggdekning på Stortinget for å flytte transporthelikoptrene fra Bardufoss til Rygge. Hun mener det er flertall for å beholde en helikopter-ressurs for Hæren i Nord-Norge. Her kan vi altså vente oss flere sverdslag.

Mer fra: Fredrikstad