Fredrikstad

Den grønne festivalen

Navn i nyhetene med Torill Frydenlund (56), produsent og daglig leder for Månefestivalen. Månefestivalen er i gang denne helgen, og programmet er fullt av kultur- og musikkarrangementer.

Hvorfor er du med år etter år?

– Jeg tok selv initiativ til å starte festivalen i 2001, og siden har det vært naturlig for meg å jobbe med Månefestivalen her i Fredrikstad. Det vurderes fra år til år om vi skal fortsette å arrangere festivalen. Det er jo en risikosport, så det er vanskelig å si noe om framtida. Men det har vært en stabil drift de siste årene, så jeg regner med at Månefestivalen arrangeres neste år også, og da ser dere vel meg igjen.

Hva er det beste med jobben?

– Å kunne skape en opplevelse med verdi, synes jeg er viktig. Det er også viktig for meg at jeg får integrert viktigheten av miljø og økologi, da dette er noe jeg er veldig opptatt av. Vi har blant annet et miljøtorg, månegartneri og en del av festivalen som heter «Green Side of the Moon»: En arena for økologi, miljø- og klimaspørsmål.

Hva er det verste med jobben?

– Det er ikke så mye negativt å si, men det er utrolig intense dager. Det er mye som skjer på kort tid, så jeg må klare å holde hodet kaldt. Ikke at dét er så veldig negativt, men man kan bli litt stresset.

Hvorfor anbefaler du Månefestivalen?

– Det er en spennende, magisk og fargerik festival. Det er faktisk mange gratisaktiviteter på Månefestivalen også, som for eksempel workshops og foredrag.

Hva gleder du deg til?

– Jeg gleder meg til Mari Boine på fredag og De Marvells på lørdag. I tillegg gleder jeg meg mye til å besøke Månefestivalens egen hiphop-scene «Hiphop på Månen». Et annet høydepunkt tror jeg blir «Festival Ø», som er en musikkfest bestående av up-and-coming og etablerte artister tilknyttet Østfold. Jeg håper også at jeg rekker mange foredrag og mikroseminarer, men det er ikke alltid så enkelt å få med seg alt når man både er produsent og daglig leder for festivalen.

Hva gjør deg lykkelig?

– Jeg er veldig glad i natur. Jeg har for eksempel et minigartneri hjemme. Generelt sett er jeg også veldig glad i å skape ting sammen med andre mennesker. Kort fortalt må det bare skje ting for at jeg blir lykkelig.

Hvem var din barndomshelt?

– Rosa Luxemburg var min barndomshelt. Hun var en polsk-tysk revolusjonær politiker som jeg så opp til da jeg var yngre. Jeg har lest biografien hennes og alt.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg elsker å jobbe i gartneriet mitt hjemme, og jobber gjerne med et glass vin når jeg skeier ut.

Hva kunne du gått i demonstrasjonstog mot?

– Utnyttelsen av jordens ressurser. Jeg er veldig opptatt av klimasaken.

Er det noe du angrer på?

– Jeg er en veldig framtidsrettet person, så jeg tenker ikke så voldsomt mye på fortida.

Mer fra Dagsavisen