Fredrikstad

Hvalers yngste hummerfiskere

Gjengen i denne jolla trekker snittalderen på hummerfiskerne betraktelig ned.

Bilde 1 av 8

Av Elisabeth Skovly

– Jeg liker egentlig ikke hummer. Tror jeg.

Den kontante meldinga kommer fra Julian Sannes. Fireåringen går i Hauge natur – og skjærgårdsbarnehage på Vesterøy på Hvaler, som er ute på hummerfiske. Barnehagen har nemlig to båter, og den ene jolla er perfekt til hummerfiske.

– Vi vil jo gjerne at de skal lære det som er en tradisjon på Hvaler. Og når vi kan gå fra barnehagen og ned til brygga er det veldig enkelt, sier assistent Sidsel Breivik. Sammen med Viktoria Moe Larsen har de tatt med seg Julian, Moa Hansen og Milla Fagerås (alle 4 år) for å dra teinene de har satt.

– Krabbene kan vi spise

Vi durer ut i nydelig høstvær.

– Jeg har kjørt mye båt før, både for å fiske og for å bade, forteller Julian.

Vel framme ved teinene stiger spenningen – er det noe hummer i dem? I den første finner vi en gretten bånnulke, eller Svartkutling, og noen små krabber, som alle får slippe ut igjen. I den andre teina derimot, finner vi tre store krabber! Ingen hummer å se, men ingen klager over det.

– De krabbene kan vi ta av skallet på og spise, smiler Moa.

Sel-skap

Det er fjerde gang barnehagen er ute for å dra teiner. Sist fikk de tre hummer, men en hadde rogn og fikk slippe ut igjen.

– Nå i år har vi tatt med alle fireåringene på hummerfiske, og de synes det er veldig stas. Vi prøver å bruke båtene så mye som mulig. Spesielt om sommeren er det jo fint, sier Sidsel.

Vi putrer rolig tilbake til brygga, men plutselig roper Viktoria ut:

– Se der! En sel titter på oss.

Nyeste fra Dagsavisen.no: