Kona til Østfolds rikeste mann har i flere år engasjert seg tungt i hjelpetrengende hunder som vandrer gatelangs i spanske Marbella, hvor hun har feriehus. Sammen med også svært bemidlede Siv Reitan, har hun via det lille mottaket de driver sørget for at en lang rekke gatehunder i ferieparadiset har fått komme til nye hjem, mange av dem i Norge. Men det kan det bli slutt på.
– Galskap
Næringskomiteens Geir Pollestad (Sp) foreslo sist uke i Stortinget å forby import av gatehunder. Han kaller import av gatehunder galskap som kan true både folke- og dyrehelsen.
– Derfor haster det å stramme inn. Dersom bakterier, parasitter og sykdommer kommer til Norge, blir det svært vanskelig å bli kvitt, sier han til NTB.
Pollestad har ifølge samme kilde med seg både Mattilsynet og landbruksminister Jon Georg Dale (Frp) i synet på at et importforbud må på plass.
Til Fredrikstad24 sier Mariann Høili at MS Rescue har full forståelse for at dette blir belyst og er minst like opptatt av smittefare som Mattilsynet. Men hun støtter ikke et totalforbud – og advarer mot å skjære alle over én kam.
– Gjør mer enn vi er pålagt
– Ukontrollert import, og hunder som blir smuglet inn med falske papirer, utgjør helt klart en risiko for import av smitte. Men når det er sagt, behøver man ikke nødvendigvis skjære av seg hele haka for å barbere seg, poengterer hun.
Norske myndigheter oppfordrer folk til å hjelpe gatehunder der de er.
– Det har de siste årene vært flere tilfeller der gatehunder har ført med seg smittestoffer og parasitter som vi ikke har i Norge. Senest i forrige uke ble det funnet hjerteorm på en gatehund innført fra Spania, skriver avdelingsdirektør Eva Grendstad i et brev til Mattilsynet, som blir bedt om å komme med en tilbakemelding innen 10. november.
Mariann Høili støtter at det er viktig å kartlegge hundeimporten, men mener myndighetene må differensiere.
– Våre hunder er en strengt kontrollert gruppe. Vi bruker store ressurser på helse- og vaksinasjonsprogrammer. MS Rescue behandler alle hundene med vårt helseprogram og vi gjør mer enn vi er pålagt av Mattilsynet. Vi har strenge helserutiner og samarbeider med seriøse, erfarne dyrleger i Spania, som tar helse og smitte på største alvor. Og MS Rescue rådfører seg systematisk med veterinærer også her i Norge, forteller Høili.
Bundet fast på golfbanen
Det lille mottaket hun driver huser opptil bare 15 hunder samtidig fordi Høili og Reitan ønsker å ha full kontroll.
Som regel er det ikke stereotypiske gatehunder de redder, for det er et langt større problem i Marbella-området at feil mennesker skaffer seg hund – og forlater den firbeinte.
– Hundene blir ofte forlatt på offentlige steder. Vi har sett dem både bundet fast på golfbanen og sluppet løs i et parkeringshus før de er blitt reist ifra. Ja, listen er lang og den grusomme kreativiteten stor når det gjelder å kvitte seg med menneskets beste venn, sier Høili.
Blir avlivet
Hun forteller at spanske myndigheter rutinemessig fanger opp mange av disse hundene, men en dyster skjebne venter dem. Hvis ikke nye eiere dukker opp innen kort tid, blir de avlivet. Foruten strenge helse- og vaksinasjonsrutiner i MS Rescue, peker Høili på andre faktorer som reduserer faren for smitte fra hundene de tar imot:
– Våre hunder er ikke fremmed for lyder av dagligdagse ting i hjemmet, de kan gå pent i bånd og de hopper naturlig inn i en bil. Det gir oss et signal om at dette er hunder som har bodd i en familie en gang, og at de ikke er født på gata i villhundflokker med mye sykdom, som man tenker på når ordet gatehund blir tatt i bruk, sier hun, og setter sin litt til at politikerne vet å differensiere ulike grupper av importhunder til Norge.
– Gode, bærekraftige kjøreregler er både to- og firbeinte godt tjent med, slutter hun.