Fredrikstad

Mødrene lurte IS-sønnene hjem til Fredrikstad

Familiene la en utspekulert plan for å lokke fire Syria-farere fra Fredrikstad ut av terrorgruppa IS.

Det forteller VG fra journalist Erlend Ofte Arntsens bok "Fremmedkrigerne", som ble lansert torsdag.

Tre av de fire unge guttene og mennene, en opprinnelig fra Iran og to fra Irak, forlot hjemmene sine i den såkalte "Terrorgata", Lislebyveien i Fredrikstad i 2014. Fjerdemann hørte også til her i byen. Familiene deres ble naturlig nok urolige da de fikk vite at guttene var dratt for å verve seg til terrorganisasjonen IS i Syria.

Satte ut rykte om fangenskap

Derfor dro tre av mødrene og to brødre til Tyrkia for å komme seg videre inn i det krigsherjede nabolandet og hente guttene med seg hjem. Men det ville bli for farlig, fikk de vite, og derfor klekket de i stedet ut følgende plan:

En av brødrene dro til Syria for å overbringe budskapet om at den andre broren og de tre mødrene han reiste sammen med var tatt til fange av det syriske regimet. Etter en tids skepsis, skal tre av de fire IS-krigerne ha blitt overbevist om at historien var sann og derfor reist ut av Syria.

Tre hjemme - én drept

De tre er igjen hjemme i Norge, mens fjerdemann ble drept i et amerikansk luftangrep i desember 2014, ifølge samme kilde.

De tre hjemvendte er så langt ikke straffeforfulgt av PST, skriver VG, som også opplyser at totalt 11 gutter og menn har reist fra Fredrikstad til Syria for å slutte seg til IS. Mange av dem er vokst opp i Lislebyveien.