Fredrikstad

Nå skal flere eldre ut på sykkeltur

Med ni nye «sykkeldrosjer» på plass, mangler bare én ting for at flere eldre skal få komme seg ut: Flere frivillige syklister.

Bilde 1 av 3

(Se kommunens video om syklene nederst i saken)

Fredrikstad har gjennom blant andre Kirkens Bymisjon hatt tre slike sykler i et prøveprosjekt i noen år allerede. Og det med dundrende suksess for de eldre beboerne ved sykehjemmene rundt i byen.

– Sykkelturene, der eldre beboere tas med ut på tur av frivillige krefter, har gitt mange gode opplevelser for både eldre og syklister. Det være seg på rene hyggeturer eller på tannlege- eller polbesøk, fortalte bymisjonens Per Christian Skauen til lett humring fra de frammøtte da ni nye såkalte rickshaw-sykler ble overlevert på Dammyr torsdag.

Trenger flere faste frivillige

I et samarbeid mellom kommunen, Kirkens Bymisjon, Frivilligsentralen, Fredrikstad Tuberkuloseforening og flere andre aktører, tilbys eldre ved sykehjem i Fredrikstad slike sykkelturer hver uke. Med en elsykkel med vogn på, sitter passasjerene både trygt og tørt. De nye syklene, oransje og synlige, har medfølgende kalesjer til vognene og en toppfart på 25 kilometer i timen.

For øyeblikket har Frivilligsentralen 46 registrerte frivillige, som møter på sykehjemmene for å stille som sykkelsjåfører. Men sykehjemmene og de eldre brukerne er så godt fornøyde med tilbudet, at de ønsker mer forutsigbarhet.

– Derfor håper vi enda flere vil melde seg, og spesielt at en del kan være faste syklister. Dem har vi ikke så mange av, sier frivilligkoordinator Maria Mikalsen.

Trives som "eldresyklist"

Pensjonisten Torbjørn Nordstrand har syklet eldre i et par år, og mener det er enkelt å avse et par timer om formiddagen et par dager i uka.

– Det er givende for meg også, det, sier han.

Ordfører Jon-Ivar Nygård klippet snora – for anledningen et sykkelkjede.

– Dette tror vi gir økt livskvalitet, og er resultatet av samarbeid mellom det frivillige sivilsamfunnet og kommunen, sier han.

Mer fra Dagsavisen