Kultur

Fredrikstad-jenta Viktoria vant stipend for å satse i Hamburg

- Jeg begynte å pendle til og fra Oslo etter skoletid når jeg var elleve år gammel, og fortsatte slik til jeg var 16. Da flyttet jeg til Hamburg og fortsatte ballettreningen der, forteller stipendmottager Viktoria Bodahl-Johansen, når Demokraten spør hvordan hun ble ballettdanser.

Bodahl-Johansen ble på fredag den første mottageren av Haltone Stipendet, og fikk 10 000 kroner for å satse videre på balletten.

Initiativtager

- Regnskapsføreren gjorde meg oppmerksom på at jeg hadde holdt på med eget musikkforetak i ti år, og påpekte at det burde markeres. Det var jeg enig i og fikk med meg Danske Bank og opprettet et stipend på 10 000 kroner til en ung person som ønsker å forfølge kulturdrømmen.Det forteller musiker, produsent, konsertarrangør -og nå stipend-grunnlegger- Bjørn Halstensen.

Prestisjefylt

- Jeg var så heldig å få kontrakt med ballettkompaniet i Hamburg (ved navn Hamburg Ballett John Neumeier, red. anm.), så nå jobber jeg endelig som ballettdanser, sier den ferske stipendiaten som ikke har det travelt med å komme seg hjem til Norge.

- På sikt kunne jeg tenke meg å danse i Norge, men akkurat nå har jeg det veldig bra i Tyskland. Det er et prestisjefylt kompani og veldig bra for CV’n, men samtidig varer kontraktene kun et år om gangen så det er vanskelig å planlegge for mye.

Tøff ungjente

Hjemme i Norge forteller Halstensen at det var 23 søkere som drev med vidt forskjellige ting, men at Bodahl-Johansens søknad skilte seg ut.

- Jeg flyttet selv hjemmefra for å satse på fotball når jeg gikk på videregående og vet at det kan være tøft. Ikke bare driver Viktoria dans på høyt nivå, men når hun flyttet hjemmefra forlot hun i tillegg hjemlandet, sier Halstensen imponert.

Stipendvinneren bekrefter at det var vanskelige stunder det første året i Hamburg, men at hun ikke angrer på at hun dro ut. I dag er trivselen en helt annen og jenta forteller over telefon at hun er uhyre takknemlig for stipendet.

- Man blir ikke rik som fersk ballettdanser, så pengene kommer utrolig godt med, men jeg er minst like glad for at ballett blir satt pris på på en slik måte. Kanskje bidrar oppmerksomheten litt til å øke ballettinteressen i Fredrikstad også, avslutter Bodahl-Johansen.

Mer fra Dagsavisen