Sport

Fredriksstad Roklub er Norges først roklubb – nå fosser de videre

Fredriksstad Roklub er en gammel og meget tradisjonsrik klubb. Den ble stiftet allerede 9.mai 1877 og er Norges aller første roklubb.

- Jeg er stolt over å være leder for en slik klubb, her storkoser jeg meg veldig og har ingen planer om å legge årene på hylla, sier klubbleder Egel Sten Eriksen til Demokraten.

Om klubben

Etter stiftelsen i 1877 har Fredriksstad Roklub hatt både opp og nedturer opp gjennom årene. Klubben er nå i sitt tredje lokale etter de to forrige brant ned for mange år siden. Nå holder roerne til ved floa på Fjeldberg.

-Vi har det som plommen i egget her nede ved floa. Det eneste som til tider er litt utfordrende, er båttrafikken om sommeren, forteller Sten Eriksen.

Kjempeinnsats

Klubbhuset er et gammelt bygg, men det har alltid blitt godt vedlikeholdt av klubbledere og utøvere gjennom tiden. Dugnadsarbeid gjør at alt går rundt og Sten Eriksen er sikker i sin sak når han sier at penger ikke er alt.

-Alle gjør en kjempeinnsats og det er godt å se at klubben fungerer uten store problemer, forteller han.

Til daglig har roerne mulighet til å trene i kjelleren på Frederik II videregående hver ukedag, hvor de har tilgang til romaskiner og diverse utstyr.

På mandager foregår treningene utendørs på Fjeldberg.

I vår holder Fredriksstad Roklub kurs for nybegynnere hvor alle er hjertelig velkomne.

Fortsatt i utvikling

For kun få uker siden kjøpte klubben to toppmoderne båter som ble testet for første gang på mandag. I tillegg har Sten Eriksen bestilt en ny følgebåt som skal hentes om få uker.

-Nå var det på tide med en ny en. Den pionerjolla vi har brukt til nå, har sett sine bedre dager, sier han.

I båthallen oppgraderes det også rundt omkring. I løpet av kort tid er planen at det skal være plass til tre romaskiner i det ene hjørnet, samt forskjellige treningsapparater i et annet hjørne.

Selv om klubblederen er fornøyd med å ha tilholdssted på Fjeldberg, drømmer han om en ny plass i fremtiden.

-Det er langt frem i tid, men det må jo være lov å drømme litt, avslutter han.

Wang-gutta

I Fredriksstad Roklub er det utøvere som virkelig satser på roing. Lars Martin Benske (16) og Simen Schi Skjølsvold (18) går begge på Wang Toppidrett og gjør alt de kan for å bli toppidrettsutøvere.

Skolen har ikke roing som fag, men gutta mener all trening er med på å gjøre dem til gode roere.

- Begge brødrene mine er meriterte roere, så jeg var ofte med og så på når de deltok i konkurranser. Det så gøy ut, så jeg bestemte meg for å begynne selv, forteller Benske til Demokraten.

- Hvis jeg blir ekstremt god kommer jeg til å droppe alt annet og kun satse på roingen, men det finner jeg ikke ut før om noen år, avslutter han.

Benske og Schi Skjølsvold har tatt NM-sølv sammen, og er gode kamerater utenom idretten.

- Nå har jeg holdt på med roing i åtte år, så jeg føler meg som en rutinert roer, selv om jeg fortsatt er ung, sier Schi Skjølsvold.

-Hvorfor valgte du akkurat denne idretten?

- Fordi jeg aldri hadde noe som helst balltalent what so ever, avslutter han.

Litt om roing

Roing har vært brukt som fremdrift av åpne båter i over 1000 år. Før båtmotorene ble vanlige hadde man kun årer og seil til å hjelpe seg med, og ofte spilte ikke vinden på lag med seilene.

Som idrett gjelder det å komme seg fortest mulig frem ved hjelp av to årer eller flere.

FISA er det internasjonale ro forbundet, og er det styrende organet når det kommer til internasjonal konkurranse-roing. Kapproing som folk flest kjenner det i dag, stammer fra England, der de berømte roregattaene på Themsen mellom universitetslag fra Cambridge og Oxford skriver seg helt tilbake til år 1829.

Mer fra Dagsavisen