Fra Sarpsborg 08 til belgisk fotball

Anders Kristiansen tar med seg mange gode minner fra tiden i Sarpsborg når han nå skal leve ut drømmen om spill i utlandet.

Hvem: Anders Kristiansen (28)

Hva: Keeper for Sarpsborg 08.

Aktuell: Melder i sommer overgang til nivå 2 i belgisk fotball, og den hardtsatsende klubben Royale Union Saint-Gilloise.

Du forlater Sarpsborg 08 etter 2,5 år i klubben og vender nesa mot Belgia. Hvorfor ble det slik?

– Dette er en kjempeutfordring for meg. Etter å ha spilt hele karrieren hjemme i Norge til nå, ser jeg fram til muligheten til å prøve meg utenlands, bli kjent med en ny kultur, og gjerne også lære meg et nytt språk.

Hvor godt kjenner du den nye arbeidsgiveren din?

– De har fått inn en ny eier i Tony Bloom, som også eier Premier League-klubben Brighton, og satser hardt på opprykk. Så er det ny trener og sportsdirektør, det skal hentes flere nye spilllere, og i sommer skal vi trene på anlegget til det belgiske landslaget. Stadion er visstnok også legendarisk i belgisk fotball, og er nå nyrennovert.

Vet du noe om hvilken rolle du er tiltenkt i laget?

– Det er som alltid konkurranse om plassene, men jeg har inntrykk av at de vil satse på meg.

Du har hatt en litt trøblete start på årets sesong. Var det en medvirkende årsak til at du nå reiser videre?

– Egentlig ikke. Jeg spilte 17 kamper den første sesongen min her, da jeg delte keeperplassen med Arild Østbø. I fjor gikk det veldig bra (spilte samtlige 30 kamper i Eliteserien, journ.anm.), men så har jeg slitt med en kneskade i vinter og måtte operere. Det er først den siste 1,5 måneden jeg har følt meg 100 prosent igjen, og jeg var i utgangspunktet klar for å kjempe meg inn igjen på 08-laget. Men når denne muligheten dukka opp, var det noe som trigget meg veldig.

Hva er ditt beste minne fra tida i Sarpsborg 08?

– Det må være da vi tok medalje i serien i fjor. Det å slå Vålerenga i en bortedobbel – både på åpningen av den nye stadion deres og i semifinalen i cupen – henger også høyt. I tillegg må jeg nevne alle de gode folka i klubben som har hjulpet både meg og hele familien både på og utenfor banen. Sånn sett finnes det ikke noen bedre måte å skilles på.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Biografien til Pepe Reina lærte meg mye om å være keeper i en stor klubb, som jeg kan bruke i egen karriere.

Hva gjør deg lykkelig?

– At de rundt meg har det bra og er friske. Jeg har en gutt på tre år som betyr mye, sammen med familie og venner.

Hvem var din barndomshelt?

– Iker Casillas i Real Madrid var kongen, og noe av grunnen til at jeg alltid har hatt lyst til å bli keeper.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– At jeg er flink til å utsette ting, og hvis jeg blir bedt om å gjøre noe på hjemmebane blir det ofte gjort i siste liten. På fotballbanen er jeg alltid på, og jeg må prøve å ta med meg det på privaten.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Jeg elsker iskrem, så da blir det full pakke med sjokoladesaus og alt.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg synes samfunnet har blitt litt for egoistisk. Det å vise mer omsorg for de som ikke har det så bra, for eksempel de som kommer fra krigsherjede områder, kan jeg gjerne demonstrere for og snakke om.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Donald Trump. Da skulle jeg gitt ham noen velvalgte ord om hvordan man skal oppføre seg, for det klarer han ikke i dag. Noen timer med irettesettelse i heisen hadde forhåpentligvis gjort ham til en bedre mann, som ville styrt USA på en bedre måte enn han gjør nå.