- Fra barnearbeider til statsminister

Oscar Torp er den østfolding som gjennom tidene har hatt de fremste tillitsverv i Norge. 1.mai 2018 er det 60 år siden Oscar Torp døde . Nå skal hans liv gjenskapes på Østfolds scener, skriver produksjonsleder Hans Petter Thøgersen i en pressemelding.

Premieren er på Sarpsborg Scene, på nettopp 1.mai,  4.mai spilles forestillingen på City Scene i Fredrikstad og 9.mai på Verket Scene i Moss. I tillegg spilles forestillingen for skoleelever i Sarpsborg 2. mai.

Oscar Torp er en av kun fire norske politikere som har hatt de fire viktigste vervene i Norge: stortingsrepresentant, statsråd, statsminister og stortingspresident. Nå løftes hans historie til scenen.Forestillingen er skrevet av Jens O. Simensen med originalskrevet musikk av Svein Gundersen.

- Dette er historien om hvordan en mann med små formelle forutsetninger, takket være et sterkt engasjement og personlige egenskaper, kunne nå de aller fremste tillitsverv i Norge, sier forfatter Jens O Simensen. - Prosjektet er et samarbeid mellom arbeiderbevegelsens organisasjoner i Sarpsborg og Østfold: Oscar Torpheimen AL, AOF, Østfold Arbeiderparti, LO i Østfold, Sarpsborg Arbeiderparti og Arbeiderbevegelsens kulturnettverk i Østfold. Ingen andre østfoldinger har gjort den klassereisen som Oscar Torp gjorde fra å starte som arbeidergutt på Hafslund og ende opp som statsminister rett etter krigen.

Forestilling en en-akter på 75 minutter. På scenen står et ensemble på 20 personer. Forestillingen har musikk-teaterformatet som basis og inneholder både nyskrevede originalt materiale og noen gamle arbeidersanger.

Handlingen utspiller seg i tiden før og etter andre verdenskrig og omhandler utfordrende tider for landets politiske ledelse. I forestillingen vil publikum møte på autentiske karakterer som Einar Gerhardsen, Martin Tranmæl og Håkon Lie, i tillegg til Torp. Her omhandles historiske hendelser som Gerhardsens Kråkerøy-tale, krigsårene og dramatiske statsministerskifter. Dette veves sammen med utfordringer Oscar Torp møtte på underveis.