Nyheter

Flytter hjemmebakeriet til nytt lokale

Fra huset i Engelsviken har Pete Mahoney drevet bakeri siden februar. Nå skal driften utvides i de gamle Arvesen-lokalene på Lervik.

– Kom inn, sier den blide amerikaneren og åpner dørene til sitt lille hjemmebakeri i Engelsviken.

Siden februar har Pete Mahoney solgt brød- og andre bakevarer fra en disk plassert i en liten gang midt mellom stua og kjøkkenet. Men fra september/oktober blir det andre boller.

– Fjord Bakehouse flytter til Arvesen-lokalet i Lervik. Selv om jeg har verdens mest tålmodige kone, innså vi begge at det er det riktige å gjøre, forteller amerikaneren.

Har bodd i Tokyo og Los Angeles

Han har bodd i konas hjemland Norge sammen med familie i halvannet år, etter å ha jobbet som misjonær i Tokyo og Los Angeles.

– Å være misjonær er ikke verdens mest lukrative jobb, så jeg har alltid forsøkt å ha noe annet å drive med ved siden av. Da har det vært viktig for meg å kunne tilby noe som er universalt, så tidligere har jeg jobbet med webutvikling de stedene vi har bodd, forklarer han.

– Hvorfor baking i Norge?

– Jeg har alltid sagt at hvis jeg hadde et annet liv, skulle jeg starte et bakeri, og da vi flyttet til Norge passet det plutselig veldig bra. Jeg kom hit til Engelsviken, men synes det er veldig stille her. For en som er vant til både Tokyo og USA, føltes det ganske trist at det knapt finnes steder man kan sette seg ned og prate eller bare være sammen, så da var det endelig på tide, sier Mahoney og legger til:

– Og alle trenger vel brød?

– Kona mi synes jeg er en nerd

Da dørene til det lille hjemmebakeriet åpnet i februar, visste ikke amerikaneren helt hva han skulle forvente. Men plutselig var gangen full av mennesker som ville kjøpe brødet hans.

– Det var veldig gøy. Og plutselig spredte ordet seg, og da kom det enda flere. De fleste kundene er fra nærmiljøet her, men det kommer også folk fra Fredrikstad og Kråkerøy.

Mahoney selger både surdeigsbrød, loff og forskjellige amerikanske bakevarer. Faktisk er han så interessert i brød, at han har vært på en spesialskole i England for å lære mer.

– Kona mi synes jeg er en nerd, ler han og legger til:

– Jeg spurte elevene ved denne skolen hvilke brødbøker de synes er aller best, og samme dag bestilte jeg disse bøkene. De har jeg lest fra perm til perm for å finne de beste måtene å lage brød på.

Amerikaneren kan selv huske at det var noe spesielt med å besøke det lille bakeriet ved familiehytta i Washington. Han håper å kunne skape noe av det samme i Engelsviken.

– Jeg besøker fremdeles det lille bakeriet ved hytta vår, og håper at barn i nærmiljøet her skal ha de samme gode minnene som jeg har av lukten av nystekt brød og andre bakevarer, sier han ivrig.

Skal selge brød fra telt

Nå er han i full gang med å restaurere lokalene i den gamle Arvesen-kiosken på Lervik, og håper å kunne åpne dørene til det nye bakeriet i september eller oktober denne høsten.

– Til å begynne med blir det «take-away» av bakevarer slik som vi har hatt det til nå, men vi håper at det etter hvert kan bli et sted hvor folk kan sitte og nyte en kanelbolle og en kopp kaffe, sier han og tilføyer:

– Frem til åpning på høsten, vil vi likevel selge brød i et telt utenfor lokalet. Vi skal ha tre ulike brødsorter og åpent tirsdag til lørdag.

Mer fra Dagsavisen