Vestfold, Østfold, Akershus og Buskerud forsøkte å finne veien sammen. Nå er sammenslåingsplanene lagt i grus.

Flere sier nei til storregionen Viken

Forslaget om å slå sammen fylkene Østfold, Akershus og Buskerud møter motbør.

Budstikka har snakket med flere sentrale aktører som mener at en storregion med fylkene Buskerud, Akershus og Østfold er unaturlig, og lite heldig.

– Jeg vil heller anbefale Bærum, nye Asker og den nye kommunen i Follo å melde seg ut av Akershus fylkeskommune og inngå samarbeid med Oslo kommune, sier forvaltningsekspert Geir Vinsand, som leder Nivi Analyse til Budstikka.

Han mener en ny storregion vil være unaturlig og ikke få en nødvendig forankring hos innbyggerne. Han mener derimot at Oslo og Bærum sammen kan utgjøre en ny sentral kjerne i hovedstadsområdet med felles regional forvaltning.

Storregionen Viken vil få en store geografiske avstander. 30 mil fra Hemsedal i Buskerud til Halden i Østfold er uheldig mener forsker ved By- og regionsforskningsinstituttet (NIBR) ved Høgskolen i Oslo og Akershus, Steinar Johansen. han ser også det samme hvis Oslo og Buskerud slår seg sammen.

– Problemstillingene knyttet til pendling og planlegging knyttet til arealbruk og transport, er svært forskjellige. En utfordring kan for eksempel være at de perifere delene av en stor region fort kan falle utenfor når det fokuserer på utfordringene i sentrum, sier han til Budstikka.

Les også: Fylkesmannen skeptisk til Viken

Avisen har også snakket med ordfører i Hemsedal som mener at Viken blir for stort.

– Det blir altfor stort, både i folketall og avstander. Jeg klarer ikke å se noe fellesskap eller likhet mellom Hemsedal og Halden. Jeg ser med skrekk og gru frem til nominasjonsprosessen og valg i en slik region. Vi ville heller hatt et nytt fylke av fjellkommunene i Buskerud, Telemark, Oppland og Hedmark, sier Oddvar Grøthe.

Blir storregionen Viken en realitet så vil den få 1,3 millioner innbyggere.

Les også: Veien mot ekteskapet Viken