Nyheter

Faraoenes rike er overveldende

Du lar deg både forbause og overraske over hva de gamle egypterne maktet å få til når du står foran Kheopspyramiden, vandrer mellom templer eller besøker graver i Kongens dal.

Nilen, både den gang og i dag, er hovedpulsåren i dette folkerike landet og har vært det siden steinalderen. Uten Nilen hadde det ikke vært noe Egypt.

Viktig for Egypt. Det mange håpet på da den «arabiske våren» startet i 2010 var at landene skulle demokratiseres. Det viste seg at bare Libya (årets fredsprisvinner) har maktet å komme et stykke på vei. I Egypt ble det protestert mot politibrutal

Vel ett år etter valget ble det igjen misnøye blant befolkningen over Morsis styresett og den politiske og religiøse retningen som Det muslimske brorskap ønsket.

På grunn av disse urolighetene grep militæret inn og avsatte Morsi. Feltmarskalk Abdel Fattah al-Sisi er nå landets fungerende president.

Det militære og de ledende familiene i Egypt skal ha kontroll over nesten halvparten av økonomien i landet sammen med politiet, politikere, jurister og forretningsfolk («Den dype stat», som kommentator Jan-Erik Smilden i Dagbladet kaller det 30.3.2014) Det muslimske brorskap er blitt betegnet som en terrororganisasjon og forbudt. Hundrevis av medlemmer er arrestert og dømt til døden og livsvarige straffer, deriblant Morsi.

Turistsvikt

Etter urolighetene i 2010 har turistindustrien fått merke en svikt. Noe bedre ble det ikke da det russiske flyet ble skutt ned over Sinai-halvøya i år. Alle jeg kom i kontakt med under denne reisen, var fortvilet over manglende inntekter og ba om at jeg måtte reklamere for landet.

På Nilen har det vanligvis vært flere hundre cruisebåter i trafikk, nå var det bare noen få i drift – og de var heller ikke fylt opp med passasjerer. I Kairo og Aleksandria og de andre byene vi besøkte, var det både tiggere og pågående selgere som kjempet om å få noen kroner til livsopphold. Blant dem også en mengde barn.

Stor fattigdom

I 2010 levde 20 prosent av egypterne på mindre enn 15 kroner dagen. Åtte av ti familier hadde mindre enn 18.000 kroner i året å leve for. Arbeidsledigheten, spesielt blant de unge, er svært høy.

Dette store skillet mellom rike og fattige, som trolig al-Sisi ikke vil gjøre så mye med, blir spesielt når man vet at tre av de rikeste personene i Afrika kommer fra Egypt: Nassef Sawiris, som er god for 48 milliarder kroner, Mohamed Mansour 33 milliarder kroner og Naguib Sawiris (bror til Nassef og som ville kjøpe øyer til flyktningene i Hellas) 25 milliarder kroner.

Serviceinnstilte

Er det farlig å reise til Egypt? Sikkert ikke mer farlig enn å reise til Paris. Det kryr av turistpoliti og militære på et hvert gatehjørne, men ikke påtrengende.

Så lenge man ikke begir seg ut i biltrafikken i Kairo, er håpet om å overleve stort. Og folkene i Egypt er stort sett imøtekommende og ser på turister med stor velvillighet.

Om bord i cruiseskipet «Amarco» arbeidet sunnimuslimer og koptisk kristne ved siden av hverandre og serviceinnstillingen er meget god. De fleste snakker også brukbart engelsk.

Føler undring

Når man står ved foten av Kheopspyramiden eller vandrer i søylegangene i de mange templene, glemmer man fort den virkeligheten som de fleste egyptere lever under.

Man føler undring over hvordan de gikk an å lage slike mesterverk for flere tusen år siden – uten tilgang til maskiner, helt avhengig av muskelkraft.

Når man i tillegg vet at disse store steinblokkene som ble benyttet, ble hugd ut flere mil vekk og fraktet på Nilen til bestemmelsesstedene.

Underverk

Kheopspyramiden, et av verdens sju underverk som fortsatt eksisterer, var verdens høyeste byggverk med sine 146 meter inntil Empire State Building ble oppført i 1931.

Man har beregnet at det er over to millioner steinblokker med en gjennomsnittsvekt på 2,5 tonn i pyramiden. Innvendig er det også blitt benyttet granittblokker, som ble fraktet 90 mil på Nilen fra Aswan.

Hvilken byggeteknikk egypterne brukte for å bygge pyramiden, er egyptologene fortsatt ikke enige om. Det tok 20 år å bygge dette gravkammeret og 20000-30000 arbeidere var i sving hvert år.

Mange templer

I Egypt er det også nok av templer fra ulike tidsperioder å la seg fascinere av. I Luxor (Theben) finnes et av oldtidens største tempelkomplekser – Karnak-tempelet. Dette ble påbegynt omkring år 2000 fvt, men ble stadig utvidet av de forskjellige faraoene helt fram til det romerske herredømmet rundt år 100 fvt.

I Edfu finner vi Horus-tempelet, ved Aswan ligger Philae-tempelet og helt ned mot grensen til Sudan finner vi det berømte Abu Simbel-tempelet. Og den berømte Kongenes dal, hvor mer enn 60 gravplasser er funnet, er også et besøk verdt.

Mange guder og faraoer

Templene var dedikert til forskjellige guder – og dem var det nok av i oldtidens Egypt. Flere av disse fremstår også i forskjellige skikkelser. Når det i tillegg skal holdes orden på faraoer i en periode over mer enn to tusen år, blir det mange navn.

Men det er deres historie som er risset inn/malt på vegger, obelisker og søyler i tillegg til at de elsket å hugge ut store statuer som skulle forestille dem selv.

Mer fra Dagsavisen