Halden

Fant to ukjente rom under oppussingen av rådhuset i Halden

– Det ble slått mang en vits om hva som kunne vært gjemt i disse rommene av gamle hemmeligheter, sier Eivind Hansen.

Han er leder i Halden kommunale pensjonskasse (HKP), som eier rådhuset og har stått for oppgraderingen av det gamle bygget fra 1819.

Det ene ukjente rommet dukket opp omtrent der hvor publikum nå kan overvære formannskapsmøter. Det var bygget i armert betong.

– Vi antar det ble brukt som et brannsikkert arkiv, men det hadde blitt tømt før det ble forseglet i sin tid, sier Hansen.

Aviser daterte det ene rommet

Rommet hadde ingen bæreevne i konstruksjonen, og ble derfor besluttet fjernet. Det ble også det andre forseglede rommet de kom over. Det dukket opp mellom kjøkkenet og kommunestyresalen.

– Vi tror det var en del av kjøkkenet, før det ble bygget om, sier Hansen.

I motsetning til det antatte arkivrommet, var ikke dette rommet helt tomt.

– Det lå noen gamle aviser fra 70-tallet der, men det var alt. Det ble slått mang en vits om hva som kunne vært gjemt i disse rommene av gamle hemmeligheter, men de var altså stort sett tomme, sier han.

Fant originale tapeter

Under oppussingen av rådhuset kom arbeiderne også over noen gamle partier med godt bevarte tapeter.

– Vi antar de er originale. Vi valgte å ramme dem inn og henge dem på veggen, forteller Hansen.

Det dukket også opp noen gamle gipslister, som også skal være fra da bygget var nytt.

– Vi fikk en gipsmaker til å lage kopier av det, slik at vi fikk belista hele første etasje med opprinnelig listverk, sier Hansen.

Rådhuset har blitt mer tilgjengelig

Deler av rådhuset har vært stengt i lang tid mens oppussingsarbeidet har pågått. Torsdag blir det gjennomført et kommunestyremøte i rådhusets kommunestyresal for første gang siden mai 2017.

Bygget fremstår nå både penere og langt mer funksjonelt. Det har blant annet blitt universelt utformet og gjort mer tilrettelagt for publikum som ønsker å overvære politiske møter.

– Målsettingen er at innbyggerne skal bruke rådhuset i større grad enn før. Det er blant annet laget rom det er mulig for lag og foreninger å booke, til for eksempel møtevirksomhet eller arrangementer, sier Hansen.

Oppussingen ble dyrere enn forventet

Han er fornøyd med resultatet.

– Vi synes det har blitt fantastisk flott. Vi har satset hardt på at det skal bli et rådhus for framtida, sier han.

Prosjektet har imidlertid vokst en del fra da de startet oppussingen. De trodde det ville koste 23 millioner kroner. Ifølge Hansen endte sluttregningen på rundt 28 millioner kroner i stedet. Dette er utgifter som de, og ikke kommunen, tar.

– Dette har ikke kostet kommunen nevneverdig, annet enn at vi har justert husleien i tråd med markedsprisen, sier han.

Mer fra Dagsavisen