Familien Antonsen har solgt boligtekstiler i 50 år

Det begynte med produksjon av plastryer på 60-tallet, deretter åpnet Harry Antonsen utsalg i Nygaardsgata. 50 år senere driver sønnen Stefan Antonsen(52) fortsatt Stua Boligtekstil - eller forretningen best kjent som Stua.

700 kvadratmeter fylt med utstyr og tekstiler til husets fleste rom er det som møter deg når du tar turen inn i Stua. Stefan Antonsen er kremmersønnen som har overtatt og forvalter farens livsverk.

– Jeg vet ikke om far egentlig hadde så store planer om å starte med butikkvirksomhet. Han var utdannet maskin-ingeniør og jobbet ved Jonsereds fabriker i Sverige. Det var nok den mekaniske bakgrunnen som gjorde at han dro i gang med veving av plastryer oppe på Veum. Disse ryene var jo veldig populære på den tiden og som arbeidstrening fikk også pasienter fra Veum sykehus være med i produksjonen. Jeg husker godt at jeg som guttunge var med inn i produksjonslokalet hvor store støyende mekaniske vevemaskiner hamret og gikk.

Fortsatt plast-ryer i hyllene

Pappa Harry Antonsen leverte plast-ryer til Hansen & Dysvik i Oslo og solgte fra eget utsalg i Nygaardsgata forteller Stefan.

– Etter en stund begynte vi å kjøpe varer fra kjeden, men når plastrye-maskinene ble solgt til Finnmark snudde virkelig vareflyten fra salg til kjøp. Deretter utviklet butikkdriften seg til å bli en fullsortiments butikk med boligtekstiler og interiørartikler.

– Nå er det populært med teakmøbler og respatexbord, tror du plastryer også snart havner i «retro-kurven»?

– Tja, det tviler jeg på, gliser Stefan Antonsen. – Jeg har fortsatt noen få plastryer til salgs i butikken, men det er mildt sagt ingen volumvare.

Forlot butikkjede

Etter flere år som medlem av Hansen & Dysvik-kjeden valgte Antonsen til slutt å trekke seg ut av samarbeidet.

-Jeg følte at lokale forhold ikke ble nok hensyntatt. I dag er vi en del frittstående forretninger som er i et innkjøpssamarbeid. Sommeren er viktig for oss. Når ferie- og hyttefolket kommer til byen øker omsetningen. Men et lite hjertesukk må jeg komme med når det gjelder parkering. Prisen for å parkere på Damskipsbrygga har blitt altfor høy og parkeringsvaktene er for nidkjære.

Stort utvalg

Stua Boligtekstil i gågata har drevet fra samme kvartal i over 50 år, og gradvis har både forretningsareal og eierskap i bygningsmasse blitt utvidet. I dag er familien Antonsen både butikk- og gårdeiere. Tre sentrumsgårder er i porteføljen til selskapet Stua Eiendom som leier ut til egen virksomhet, leiligheter, frisørsalong og negledesign. Fem ansatte står på lønningslista til forretningen. Blant høye stabler med skumplast i andre etasje viser Stefan Antonsen Demokraten en av suksessartiklene.

– Tilpassing av skumplast i alle formater er det ikke mange andre forretninger som kan tilby, det er uten tvil også noe kundene er fornøyd med. Oppsummert er det ikke tvil om at sentrumsbutikker fint kan levere godt på service, utvalg og fagkunnskap - uten at man er tilknyttet en kjede. Men skal vi overleve må selvfølgelig kundene velge å bruke sentrumsbutikkene. Ønsker folk et levende bysentrum i morgen, må de bruke oss i dag!