Nyheter

– Etter nedgang kommer oppgang!

NRK Østfold er ved overgangen til DAB beredt på å miste radio-lyttere i fleng. Redaksjonen regner likevel med at tilhørerne snart kommer tilbake.

– All erfaring fra fylkene hvor omleggingen allerede er gjennomført viser jo en merkbar nedgang i antallet radiolyttere før man så får stabilisering og oppgang. Ingenting tilsier at vi skal oppleve noe annet her, sier NRK Østfolds distriktsredaktør Grete Ruud til Demokraten.

Slukkes 20.september

Antallet radiolyttere vil helt sikkert gå noe ned før det tar seg opp igjen, tror NRKs distriktredaktør Grete Ruud og journalist-kollegaen Per Øyvind Fange en måned før FM-nettet slukkes.

Har man ikke DAB-radio i bilen eller hjemme på kjøkkenet fra da av så vil frekvensen 94.8 fortone seg som taus.

– Vi har fått forlydner om at bilverkstedene rundt om forbereder seg på rush de neste ukene. Mange venter til siste liten med å få montert inn DAB-radioen. Det er jo forsåvidt naturlig. Uansett regner vi med få enda mer fokus omkring dette skiftet når vi nærmer oss 20. september.

10 prosents nedgang

Hva med de yngste og de eldste lytterne - vil de bruke et par tusen kroner på å få installert en slik radio i bilen?

– Nå vet vi jo at det generelt sett er mindre radiolytting blant de unge - selv om mange hører radio på nett. Blant de eldre derimot er radioen og den største kanalen NRK et såpass viktig innslag i hverdagen at man nok vil ofre noen kroner på DAB.

– En hjemmeradio koster jo dessuten vesentlig mindre enn en bilradio. Vi snakker om bare noen ganske få hundrelapper, poengterer distriktsredaktøren.

– Hør 94.8 i Finnmark og på Møre

På vårparten meldte NRK selv om sin DAB-erfaring fra Nordland hvor antallet radiolyttere gikk ned fra 74 til 64 prosent etter omleggingen.

I et annet NRK-innslag på nettet uttrykker lastebileierforbundets profilerte direktør Geir A. Mo stor bekymring for kvaliteten på DAB-sendingene. Han viser til at tre av fire lastebilsjåfører klager over dårligere signaler nå enn før FM-nettet ble slukket.

– Det bør gå en alarm hos myndighetene, uttalte Mo i intervjuet og pekte på livsfarlige situasjoner som kan oppstå når beredskapen i radio-riket ikke er intakt.

Per Øyvind Fange, mangeårig journalist i både FB og NRK Østfold, mener imidlertid tida må få jobbe for DAB før status gjøres opp:

– Vi kjenner alle til at det er en god del bemerkninger om både teknisk kvalitet, om kostnader ved kjøp og montering av DAB i bil osv. Men sånn er det med innkjøringsfaser; det må nødvendigvis gå noe tid før vi alle blir fornøyde, understreker Fange.

– Og å hjelpe folk med å bli fornøyde gjør vi jo gjerne her i NRK. Det er bare å kontakte oss på telefon, mail eller hva det måtte være. Nå får vi snart også besøk av «radiovogna» som skal rulle rundt i fylket i forbindelse med DAB-overgangen, supplererer Grete Ruud.

NRK-Østfold til hele landet

Hva synes dere om å lage radio for hele Norge - og ikke bare for Østfold?

– Dette blir veldig spennende. Svigermora mi på Sunnmøre har allerede en DAB-radio og låner i følge egne utsagn gjerne øre til 94.8 og den kjekke svigersønnen hun har her nede i Fredrikstad, sier Per Øyvind Fange.

Mer fra Dagsavisen