Er ikke hva de en gang var

Overgangsvinduet ble ikke helt som fans av Manchester United ønsket.

Det ryktes at flere av spillerne United jaktet i sommer sa nei til en overgang rett og slett fordi de ikke vil spille for United-manager José Mourinho. Det er som et sjokk for fansen som under Alex Ferguson var vant med at spillere gikk til United for lavere lønn enn de kunne få i for eksempel Real Madrid. Nå sier altså spillere nei fordi Mourinho spiler kjedelig fotball. Spillere går andre steder enda United er lønnsledende i 2018. Sanchez har mer enn tre millioner i uka. Jesse Lingard har en tredel av det. Slike enorme forskjeller skaper uro i garderoben og ubalanse i stallen. Det er blitt for stor forskjell på folk som skal gjøre en jobb sammen. Samtidig ryktes det at Pogba krangler med Mourinho og vil bort. Det er mye som ikke er som det skal i United om dagen.

I sommer tapte United for Liverpool, 1–4. Etterpå var Mourinho ute og sa at «dette ikke var laget hans, det er ikke slik stallen ser ut ved sesongstart. Halvparten vil ikke engang være aktuelle». Mange spillere hadde fortsatt ferie etter VM og en rekke unge spillere var med til USA. Men de yngste spillerne får ikke akkurat selvtillit av slike utsagn. Der hvor Alex Ferguson hyllet og bygget opp sine unge spillere, virker Mourinho mer opptatt av hvordan han selv framstår.

Fansen er delt i synet på Mourinho. Noen vil ha han ut. Andre vil gi han mer tid. Ifølge engelske aviser har Mourinho sagt til venner at; «jeg hadde gått hadde dette vært hvilken som helst annen klubb enn Manchester United». Han er rasende på direktør Ed Woodward som ikke fikk tak i spillerne Mourinho ville ha. Jakten på en midtstopper har vært fokus, men det vitner om slapt arbeid i fjor. For både Bailly og Lindelöf er nettopp midtstoppere. Er de plutselig ikke gode nok lenger? Og hva gjør det med selvtilliten og tryggheten når du til stadighet hører at klubben må forsterke den posisjonen der du spiler?

Andre fans skylder på Woodward. Han har vært god til å skaffe klirrende mynt i kassa, med en rekke store sponsoravtaler, men det er også han som skal skaffe spillerne og signere de beste i verden. Andre klubber har en egen avdeling med ekspertise. I United er det Woodward som skal gjøre den jobben.

Mandag drar Tottenham til Old Trafford. Normalt har United hatt et godt tak på Spurs hjemme i Manchester. Som det ser ut nå, er United knapt favoritter. Med tap har de tre poeng på tre matcher. Det er skjema for nedrykk det. Men det er nesten like ille for mange fans at det ikke ser ut som at laget forsøker. Ballen går på tvers og på fot, sjelden i bakrom og framover. Spillere slår ut med armene og ser i bakken.

I neste runde møter United Burnley. Da har en gruppe fans visstnok leid et fly som skal sirkle over Turf Moor med et banner: «Ed Out – LUHG», som står for Love United, Hate Glazer. Glazerfamilien eier United og de har brukt Manchester United som sin egen pengesekk, uten å bygge klubben og føre den framover, heter det fra fansen. United er presset på tre fronter. Eierne, ledelsen og manageren kritiseres fra mange hold. Det eneste som nå kan redde verdens største fotballklubb fra å rakne, er å vinne fotballkamper. Mange fotballkamper.