Nyheter

Enestående frivillig innsats holder lokalradioen flytende

Det er travel aktivitet i Radio Øst i Karlshus i Råde. Høstaksjonen står på programmet. I studio sitter Kai Ulfeng og Sølvi Olimb. De samtaler og spiller musikk og takker alle som gir sitt bidrag til fortsatt drift av den populære lokalradioen.

Ekteparet Kari og Gunnar Olsen passer telefonen på frivillig basis. På den ene timen programmet varte, ga lytterne over 8.000 kroner.

- Det er helt fantastisk hvor mye våre lyttere bidrar med for at hjulene skal gå rundt. Det samme må sies om våre 1.350 Radio Øst-venner. Det er tøft å drive lokalradio og da vi måtte legge ned det populære bingo-spillet, mistet vi en god inntektskilde. Men vi er heldige som har vel 30 medarbeidere som stiller opp på frivillig basis. Vi har vel 10.000 faste lyttere hver uke og i løpet av en måned er om lag 17.000 lyttere innom og hører på enkeltprogrammer. Det er tydelig at mange bryr seg om Radio Øst, sier ansvarlig redaktør og kst. daglig leder, Sølvi Olimb, til Demokraten.

En evig kamp

1. september 1984 ble den første sendingen kringkastet fra Radio Øst og daværende fylkesmann, Lars Korvald sto for den offisielle åpningen. De leide da et tidligere lagerbygg til Kristian Olimb. Bygget, hvor radioen holder til i dag, ble kjøpt i 1997. Utstyret er blitt modernisert flere ganger. Frivillige har stilt opp for å renovere og modernisere studioene og de andre lokalene. Det har vært en kamp gjennom 30 år for å få hjulene til å gå rundt. I fjor ble det et underskudd på en million kroner. Største eier er Region Øst av Norsk Luthersk Misjonssamband.

Telefonvakt

Det ringer i telefonen og Gunnar Olsen løfter av røret. Nok en gang kan han skrive ned et navn og et kronebeløp på skjemaet. Radio Østs lyttere gir sine bidrag til Høstaksjonen og noen tegner seg som Radio Øst-venner.

- Det er så trivelig å kunne sitte her og ta imot så mange hyggelige telefoner fra rause mennesker. Jeg og kona, Kari, stiller også opp ved andre anledninger. Kari har sitt eget radioprogram – «Variert middagsmeny» - og for oss er det en fin hobby å kunne hjelpe til her, forteller Gunnar Olsen innimellom telefonene. Han har vært frivillig medarbeider i snart åtte år.

«Over åpen bibel»

Det er Reidun Guldhaug som har lengst fartstid i radioen. Hun ble engasjert som vikar i 1991 og har vært programleder for en rekke programmer. «Over en åpen bibel» er nok det programmet hun er best kjent for.

- Selv om det til tider har vært hektisk, har radioen gitt meg så mye tilbake. Det har vært en fin oppgave å kunne formidle andakter til vårt publikum. Det er Norea Mediemisjon som lager andakten, men jeg velger ut musikk som passer og gir informasjon om hva andakten tar opp. Det er mange som hører denne andakten og jeg får veldig mange hyggelige tilbakemeldinger. Så lenge jeg finner det lystbetont og helsa holder, vil jeg fortsette med dette, sier Reidun som i sitt «private» liv var ansatt ved pedagogisk senter i Fredrikstad. Hun har også vært engasjert med leirskoler på Solbukta Ungdomssenter.

Flotte medarbeidere

- Vi må nok arbeide noe mer med å få reklame til radioen vår. Der er det et inntektspotensiale for oss. Våre lyttere er godt voksne mennesker så vi må balansere både dette og vårt musikkutvalg slik at vi ikke skyver dem vekk. Radioen sender 24 timer i døgnet og uten den frivillige innsatsen og givergleden ville driften ha blitt vanskelig. Jeg er stolt over hvor flinke våre frivillige programmedarbeidere, som ikke har journalistisk bakgrunn, har lært seg å arbeide foran en mikrofon, synes redaktøren.

Gimlekollen

Sølvi Olimb (48) har vært ved Radio Øst i vel tre år og redaktør siden 1. januar 2013. Hun har radioutdannelse fra Gimlekollen Mediesenter og arbeidet etter utdannelsen nærmere 10 år i Norea Mediemisjon. Hun bor i Vestby, men da hun valgte å være hjemme med barn, fortsatte hun som frilanser for Norea.

Sender også via DAB

- Jeg gleder meg til å gå på jobb hver dag selv om det kan være vel travelt noen dager. Det er så stor entusiasme rundt radioen at det er en fryd. Vi får så mange positive tilbakemeldinger. Det gjelder ikke bare våre religiøse programmer, men også for programmer som Ønskekonserten, Vår Hverdag, klassisk musikk, tysk musikk og Go’ morgen Østfold og konkurranseprogrammene om kvelden for å nevne noen. Nå sender vi også via DAB-radio, noe som har gitt oss flere lyttere. Men FM-radioen vil ikke bli slukket for oss, så våre lyttere kan ta det med ro. DAB-radioen gir imidlertid kjempelyd, slår redaktøren fast.

Glimt i øyet

Musikeren og tekstforfatteren Kai Ulfeng fra Fredrikstad arbeider også som frivillig i Radio Øst.

- Det var tidligere redaktør Haraldseid som ringte meg for flere år siden og sa han trengte programledere. Jeg hadde litt erfaring både fra lokalfjernsyn i Fredrikstad og Radio-3 i Sarpsborg, så jeg sa ja. Nå er jeg programleder for «Nøtt i Øst» og stiller opp som frivillig ved andre anledninger. Akkurat nå er det Høstaksjonen som gjelder. Å velge riktig musikk til programmene er viktig. Det er også viktig at man har et glimt i øyet og humor når man snakker inn i en mikrofon, mener han.

Høstaksjonen

Høstaksjonen i Radio Øst avsluttes i morgen, fredag. Sølvi Olimb opplyser at Våraksjonen ga om lag 150.000 kroner og hun håper at Høstaksjonen vil innbringe det samme. Radioen arrangerer også en vår- og høstbasar for å skaffe inntekter.

Mer fra Dagsavisen