Nyheter

"-En uutholdelig stank"

-Stanken er som på Øra-fyllinga i gamle dager; uutholdelig. Et sånt arbeidsmiljø kan vi ikke ha her på brygga!

Det sier verneombud Dagfinn Mauritzen og terminalarbeider Raymond Tunem etter at lasteskipet "Sylve" losset tilsammen 2806 tonn irsk søppel på Borg Havns kai onsdag og torsdag.

Mus og rotter

For første gang i FREVARs historie tok gjenvinningsbedriften denne uka i mot avfall sjøveien fra utlandet. I et samarbeide med avfallsmegler-selskapet Geminor i Haugesund vil FREVAR nå øke sin importvirksomhet ved å skipe brennbart avfall fra sør-Irland til Fredrikstad.

På "Øra-kaia" - like uten for Kronos Titans gjerder - er søpla midlertidig lagret i friluft - i nesten 30 graders varme:

-For oss som jobber på havna vil denne trafikken rett og slett ta drepen på arbeidsmiljøet vårt. Folk som ikke tåler denne stikkende, bederv-aktige stanken kan rett og slett bli syke! sier Raymond Tunem og understreker:

-Jeg har vært her ute i 16 år og absolutt aldri opplevd makan til illelukt. De få utslippene vi har merket oss de senere åra har vært som parfyme til sammenlikning. Her kan man jo dessuten risikere en skikkelig rotte-spredning. Visstnok er det flere som har sett rotter og mus her allerede, sier Tunem til Demokraten.

På brygga treffer Demokraten også Dagfinn Mauritzen, verneombud blant stuerarbeiderne:

-Vi fikk før båten fra Irland kom svært lite informasjon om hva denne avfallstrafikken dreier seg om. Ettersom flere hundre arbeidsplasser, blant annet ved Titan og Denofa, blir berørt av lukta må vi få Borg Havn, FREVAR og andre involverte på banen. For dette går helt klart på arbeidsmiljøet løs, sier Mauritzen mens han kaster et blikk på avfallet som ligger spredt utover store deler av kai-området.

-Beklager

FREVAR-direktør Fredrik Hellström var torsdag formiddag på befaring på kaia, etter at blant andre Kronon Titan-direktøren Per Thoen hadde påpekt sitt nye naboskap - et flere meter høyt søppelberg kloss inntil bedriften.

Hellström:- Jeg må bare beklage ubehagelighetene lossingen har ført med seg. Men vi kjører nå bort de istykker-revne avfalls-ballene så fort som mulig.

Demokraten:-Det skal være observert rotter i den irske søpla - kan du bekrefte- eller avkrefte dette?

Hellström:-Jeg har ikke hørt om noen tilfeller, men jeg kan heller ikke utelukke at det finnes rotter i avfallet. Det er jo alltid en viss fare for utøy der avfall håndteres. Nå var vi heller ikke forberedt på at det kunne bli 28 varmegrader da båten fra Irland kom, medgir FREVAR-direktøren.

Les hele saken i lørdagens papirutgave av Demokraten eller i vår e-avis

Mer fra Dagsavisen