Halden

En fotballegende fra Halden

BYHISTORIE: Når vi skal skryte av Østfolds store fotballhelter, er det lett å ty til stjerner som Harry Kure fra Sarpsborg, Roar Johansen, Bjørn Borgen og Per Kristoffersen fra Fredrikstad eller Einar Aas fra Moss.

Bilde 1 av 2

Av Paul Norberg, tidligere redaktør i Moss Dagblad

Men hva så med Halden? Har ikke grensebyen noen store fotballhelter? Halden blir ikke regnet som en stor fotballby. Av de større byene i Norge, er det Halden og Arendal som fortsatt ikke har hatt et fotballag i norsk toppdivisjon i etterkrigstiden. Men Kvik Halden har eksistert siden 1906, og for 100 år siden, i 1918, var det nettopp haldenserne som vant cupfinalen. Og det var mot ett av lagene som i dag kjemper om medaljer i Tippeligaen; nemlig Brann. Kvik Halden vant for sikkerhets skyld hele 4–0.

Landskamper og OL

Finalekampen ble spilt på Marienlyst i Drammen, og det var mer enn 10.000 tilskuere på tribunene. Og det var en legende i Halden-fotballen som scoret to av målene: Johnny Charles Helgesen. De to øvrige målene var det Arne Andersen og Alf Flinth som signerte.

Men det er navnet til Johnny Helgesen som blir skrevet med gullskrift når Kvik Haldens fotballveteraner mimrer om «gamle dager». Nå var det ingen av dagens veteraner som noen gang fikk se Helgesen spille fotball. Han var født i 1897 og døde i 1964, og han spilte for Kvik Fredrikshald fra 1915 til 1933. Johnny Helgesen fikk også 22 landskamper og scoret sju mål for landslaget. På den tida han spilte var det ikke mange landskamper i løpet av ett år, så 22 kamper ble regnet som et svært høyt antall.

I 1920 deltok det norske fotballandslaget i De olympiske leker i Antwerpen. Johnny Helgesen spilte alle Norges kamper, og bidro blant annet til 3–1 seier over England, mens det ble tap mot Tsjekkoslovakia og Italia.

Fotballskole og bryting

En ung Johnny Helgesen var også med da Kvik spilte sin første cupfinale i 1915. Da var han kun 18 år, og han scoret haldensernes mål da laget tapte 1-2-tapet for Odd Skien. På den tida Johnny Helgesen spilte fotball var det ingen som levde av idretten sin. Halden, var regnet som «skofabrikkbyen i Norge». Og en av dem som jobbet på en av skofabrikkene var nettopp Johnny Helgesen. Da han debuterte på landslaget som 21-åring i 1918, var han ikke snauere enn at han scoret da Norge vant sin aller første landskamp, mot Danmark.

Johnny Helgesens minne blir tatt godt vare på Halden, og klubben har også kalt opp sin høstsatsing for yngres avdeling etter ham; Johnny Helgesen Fotballskole.

Det er vel verdt å nevne at Johnny Helgesen hadde to idrettskarrierer. Ved siden av fotballkarrieren var han også en habil bryter, blant annet med NM-bronse fra 1920. Og han ble kretsmester hele åtte ganger.

Noen tiår etter at Johnny Helgesen hadde lagt fotballskoene på hylla, var det for øvrig en annen fotballspiller fra Østfold som kombinerte denne idretten med bryting. Det var Bjørn Kiserud fra Rapid i Moss. Han ble norgesmester i bryting i 1949 og tok i alt 11 NM-titler og fikk to kongepokaler av henholdsvis kong Haakon og kong Olav. I tillegg ble han innstilt til Egebergs Ærespris på grunn av sin allsidighet innen idrett.

Kviks gullalder

Men assosiasjonen til tungvekter Bjørn Kiserud er egentlig et sidespor. For mens Kvik Halden kunne feire at det nå er 100 år siden den historiske cupseieren mot Brann, så greide dagens Kvik-lag å rykke opp fra 3. til 2. divisjon. Det var en bragd. Laget endte med 63 poeng på 26 kamper, og en målforskjell på 65–16. Det vil si at de scoret i gjennomsnitt 2,5 mål pr. kamp, mens de kun slapp inn gjennomsnittlig 0,6 mål. Det er solid gjennomført. I den siste kampen vant laget 2–1 over Vestfossen. Og neste år kan de regne med å møte Moss FK og Fredrikstad FK i morsomme lokaloppgjør.

Kviks gullalder var utvilsomt i tida før og etter NM-gullet i 1918. Det har også vært utallige sesonger med spill på nivå tre og fire i norsk fotball. Men det er likevel stor interesse for Kvik Halden, og denne interessen blomstrer når laget spiller god fotball, og har muligheter til opprykk eller avansement i cupen.

JUBEL: Kvik jublet for cupseier mot FFK i 2012.

Da laget rykket opp fra 4. divisjon i 1969, var det 3.000 tilskuere på stadion. I 2015 kom Kvik Halden til fjerde runde i Norgesmesterskapet, og slo ut både FFK og Strømsgodset på veien. I hjemmekampen mot Strømsgodset i tredje runde, var det 1.500 tilskuere på stadion. Da var det 78 år siden sist laget var kommet så langt i cupen. Men i fjerde runde var det slutt på cupeventyret. Kvik møtte Molde på Aker Stadion, og tapte 0–3.

Polkagrisene

På slutten av 1800-tallet fantes det flere fotballklubber i Fredrikshald (Halden). I 1904–05 dannet alle klubbene i byen Halden Idrætsforening. Da foreningens hovedfokus ganske tidlig ble rettet mot friidrett, gikk de fotballinteresserte medlemmene sammen for å etablere Fotballklubben Kvik Fredrikshald. Det skjedde 19. juni 1906 på Os i Halden. Edvard Sem jr. ble valgt til formann. Etter etableringen av nasjonalt seriespill (Hovedserien) i 1948, har Kvik aldri spilt høyere enn nest øverste nivå. Det nærmeste klubben har vært en plass i toppdivisjonen var i 1951, da den spilte kvalifisering om opprykk, men tapte.

I 1997 slo Fotballklubben Kvik Halden seg sammen med Halden Fotballklubb og dannet dagens fotballklubb, Kvik Halden Fotballklubb. Hjemmedrakten, med rød og hvite trøyer og blå shorts, er tatt fra FK Kvik Haldens originale drakt og bortedrakten er tatt fra Halden Fotballklubbs originale drakt.

På grunn av likheten med det svenske godteriet «polkagriser», med rød og hvite striper, kalles Kvik Halden på folkemunne for «polkagrisene».

Mer fra Dagsavisen