Nyheter

Disse barnas SFO-hverdag er kjent over hele Europa

Glem Zakopane, Kollen og Planica – her er «Garmisch-Skøvvenkirchen»!

Et jubelbrus høres i snøføyka denne mandags ettermiddagen, fra skogen bak Borge skole. Selv kaller de det bare 1317 Skøvven. Her er SFO-barna hele tiden ute etter skoletid – uansett vær.

– Vi forholder oss ikke til været som et problem eller en hindring, men tilpasser påkledningen, forteller 1317 Skøvven-leder Jan-Kåre Fjeld.

I dag er det hopprenn som gleder og stimulerer.

– Det er gøy å være ute, for her har vi mye større plass å bevege oss på, poengterer Eirik Lorentzen (8), etter litt knall og fall over kulen.

Europeisk nettverk

Med mottoet «Sunne barn – sunn fremtid» har Borge skole, siden starten på dette eventyret i skogen i 2005, bidratt til å gjøre Natur-SFO til et begrep i utdannings- og forskningsmiljøer i en rekke land.

Fjeld og kolleger har vært på Europa-turné med sin gode idé – både hos vennskapsskoler, større utdanningsinstitusjoner og gjennom nettverket EOE – European Institute for Outdoor Adventure Education and Experiential Learning – bestående av sosial- og ungdomsarbeidere, lærere, studenter og forskere.

Tyrkia, Polen, Island, Finland og England er bare noen av landene 1317 Skøvven-delegasjonen har besøkt.

– Det vi driver med er blitt kjent over hele Europa, forteller Fjeld, som nylig avsluttet sitt besøk hos en katolsk privatskole med 1.500 elever i Slovenia, hvor han igjen måtte til pers med foredrag.

– Der er de ute på asfalten i skolegården, men har faktisk likevel greid å ta etter oss på en del ting. Ett eksempel er morosløyd, som på instinktengelsk er blitt hetende «fun carpenter». Ungene får snekre etter fri fantasi, smiler Fjeld.

Spyles i brannslangen

Gjennom nettverket har de inspirert andre og selv latt seg inspirere, gjennom teori og praksis.

I 1317 Skøvven er det mange storfornøyde barn og foreldre, blant annet på grunn av varierte vinteraktiviteter, basseng i skolegården på de varmeste sommerdagene, froskedammen de skøyter på og som ellers utforskes med vannkikkert, den godt besøkte forestillingen «Sirkus sol og måne» på sommeren og vannfestivalen på høsten.

– Da er det på med regntøy hele uka og vi legger blant annet ut presenning i akebakken, full av vann og salo, og spyler alle i brannslangen når vi er ferdige, forteller SFO-ansatte Marianne Rokke Gundrosen lystig.

– Og så får vi kaste vannballonger på de voksne, skyter Emma Aurora Dimmen Gjølberg (6) inn – med et stort glis.

Når skoleklokka ringer for siste gang, bærer det ut for SFO-elevene, som får over tre timer i frisk luft og aktivitet hver dag.

– Vi får hjem slitne og fornøyde barn, og jeg kan ikke tenke meg et bedre SFO-tilbud enn dette, sier mamma Sandra Svanberg, som er kommet for å hente sønnen William (8).

Natur-SFO blir bok

Sunn mat er også en del av Natur-SFO, og den lages selvsagt ute, fra bunnen. En gang i måneden inviterer elever og ansatte også på familiemiddag.

– Vi spiser mest fisk og grønnsaker og hjemmebakt brød, forteller Emma og skolevenninnen Oda Fjeld (9).

På vei til det lille eventyrlandet de har i skogen, med flere lavvoer, gapahuker, utedo og en scene, må hver elev ta med seg en vannflaske for å bidra til å fylle dunkene de kan hente vann fra når de er tørste.

Ved ankomst er det daglig rutine for alle å løpe eller gå på ski gjennom den rundt 200 meter lange SFO-løypa. Så kan SFO-ettermiddagen bare komme.

Snart blir det også bok av suksessen 1317 Skøvven. SFO-leder Fjeld håper å ha den klar senest til høsten. Østfold fylkeskommune har lovet å kjøpe eksemplarer for 50.000 kroner.

Mer fra Dagsavisen