Sarpsborg

– Det var som en nær døden-opplevelse

Stortingsvararepresentant Monica Carmen Gåsvatn (H) ble sjuk og måtte stå over et møte i fellesnemnda til Viken etter at å ha spist en giftig sopp.

Du endte altså opp med å spise en rå rødskrubb i stedet for steinsopp. Hvordan klarte du det?

– Jeg var på en flott tur på søndag og plukket både steinsopp og rødskrubb. Jeg vet at rødskrubb er en matsopp som er giftig dersom den spises i rå tilstand. Før jeg skulle dra på møtet i fellesnemnda på mandag skar jeg soppen i skiver på kjøkkenet mitt. Jeg smakte på en bit av steinsopp, som var helt utmerket. Så jeg tenkte at jeg skulle ta en bit til, men den var helt smakløs. Et kvarter senere, da jeg gjorde meg i stand til å dra på møtet, kjente jeg meg plutselig dårlig.

Tok det virkelig bare 15 minutter før du følte deg sjuk?

– Ja. Jeg har hørt at det kan ta inntil tre timer før man merker det, men hos meg skjedde det veldig fort.

Hvordan vil du beskrive den sykdomsfølelsen?

– Jeg har en høy smerteterskel og er vant til å stå i mye, men den følelsen jeg fikk da var noe helt annet. Det var nesten som en nær døden-opplevelse. Jeg kaldsvettet og hadde det veldig vondt i hele kroppen. Det føltes som om jeg var i ferd med å besvime og miste kontakten med virkeligheten.

Hvor lang tid gikk det før du ble frisk igjen?

– Jeg er utdannet sykepleier, så jeg visste at jeg måtte ta kulltablett og drikke mye væske, men jeg følte meg fortsatt mørbanket noen dager etterpå.

I ettertid la du ut et bilde på Facebook, hvor du lå sjuk i senga. Sist vi sjekket hadde bildet fått 222 kommentarer. Hva synes du om responsen?

– Det var overveldende. Det var veldig hyggelig å se at folk bryr seg og viser omsorg, også folk jeg ikke har mye kontakt så ofte. Samtidig synes jeg det er litt rart at så mange medier tok kontakt med meg etter dette innlegget mitt på Facebook, når jeg til vanlig legger ut langt mer viktige, politiske saker. Jeg kan egentlig ikke tro at det var denne soppen som skulle skape så mye blest i stedet. Jeg vurderte om jeg skulle legge ut bildet eller ikke. Jeg lå der faktisk med to dyner og et ullteppe, fordi jeg ikke klarte å få nok varme i kroppen. Jeg tenkte at dette er en god advarsel til andre som er glade i sopp. Dette kan folk lære av.

Hva har du selv lært av hele episoden?

– At jeg ikke lenger skal spise sopp i rå tilstand.

Så du kommer til å fortsette å plukke sopp i skogen?

– Ja, selvfølgelig. Jeg skal bare være nøye med å koke den ordentlig etterpå.

Sykdommen gjorde at du gikk glipp av et møte i Viken fellesnemnd. Hvordan går forresten arbeidet der?

– Det går veldig bra. Jeg er medlem av Gruppe 6: Samfunnsutviklerrollen. Jeg synes det var sørgelig at jeg gikk glipp av mandagens møte. Det var mange viktige saker på agendaen den dagen, og jeg hadde gledet meg til å delta i debatten.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– «Alltid Alice» av Lisa Genova, «Ninas barn» av Nina Grünfeld og «Mors historie» av Mona Levin. De forteller alle sterke historier.

Hva gjør deg lykkelig?

– At jeg har det godt hjemme hos familien min og at jeg vet at jeg har folk rundt meg som jeg kan stole på og som kan akseptere meg slik jeg er. I tillegg til at jeg er i stand til å gjøre en god jobb, både i den daglige jobben min som rådgiver og i politikken.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg så veldig opp til Margaret Thatcher, selv om jeg opprinnelig kommer fra Romania – et sosialistisk land. Hun var en kvinne med både kompetanse og innflytelse, og for meg var hun en viktig rollemodell – i tillegg til min egen mor.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg skulle gjerne vært flinkere til å si nei, men jeg jobber med saken.

Hva gjør du når du skeier ut?

– Da kjøper jeg meg et par ekstra sko.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot eller for?

– For et samfunn hvor det er plass til alle, uavhengig av opprinnelse, religion, seksualitet, ideologi, handikapp eller annet.

Er det noe du angrer på?

– Jeg kan ikke endre valgene jeg har tatt, men jeg kan lære av dem.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Mannen min.

Mer fra Dagsavisen