Brøt seg inn i garasje – sovnet fra tyveriet

Mannen ble funnet sovende med en vogn full av tyvegods ved siden av seg. Nå er han dømt til ett års fengsel for dette, og en rekke andre lovbrudd.

Det var i oktober i fjor at mannen i 20-årene tok seg inn i en garasje i Fredrikstad, og skal ha begynt å fylle en handlevogn med diverse gjenstander.

Før han kom seg unna med tyvegodset, skal han ha sovnet, og en forbipasserende som oppfattet mannen som mistenkelig, fikk varslet politiet.

Husket lite

Da politiet rykket ut, fant de både den sovende mannen og handlevognen i garasjen. De fikk vekket ham, og ved kroppsvisitering viste det seg at han bar en brevkniv og en machete,

Etter å ha fraktet ham til arresten på Grålum fant politiet også totalt 25 gram amfetamin gjennom ransaking av klærne og sekken hans.

Mannen i 20-årene forklarte i Fredrikstad tingrett at han var inne i en vanskelig periode da denne episoden fant sted, og at han husket svært lite av det som hadde skjedd.

Han erkjente likevel de faktiske forholdene, og retten mente også han hadde handlet bevisst.

«Tiltalte hadde ikke noe aktverdig formål med å være i garasjen. Retten legger til grunn at han hadde til hensikt å gjennomføre tyveriet, men at han på grunn av beruselse eller lignende sovnet. Slik tiltalte har forklart seg om narkotikamisbruk i perioden, mener retten han må ha hatt et tilsvarende behov for penger», heter det i dommen.

Banket eksen

Dette var imidlertid langt fra det eneste mannen ble dømt for da saken mot ham var oppe i Fredrikstad tingrett nylig.

I august 2017 gikk han til angrep på sin tidligere samboer, mens deres felles barn var tilstede i leiligheten hans.

Ifølge dommen tok han med seg eksen sin vekk fra barna til et annet rom, skjelte henne ut, og etter hvert slo henne gjentatte ganger og dro henne i håret – også etter hun hadde gått i bakken og lå i fosterstilling for å beskytte seg selv.

Kvinnen forklarte i retten at hun der god da fryktet for sitt eget liv, men at hun til slutt fikk kommet seg unna, og ved hjelp av en venninne som bodde i nærhetenfikk varslet politiet.

«Retten anser det som klart skjerpende at volden ble begått mot tidligere samboer mens deres felles barn var tilstede i leiligheten. Selv om barna ikke var øyenvitner til hendelsen, legger retten til grunn ut i fra tiltaltes og fornærmedess forklaringer at de hørte dette», heter det blant annet i dommen.

Lang tiltaleliste

Mannen måtte også svare for to garasjeinnbrudd i Rygge i november 2018, der han forsøkte å stjele med seg diverse verktøy og andre gjenstander.

Heller ikke ved disse innbruddene kunne han huske hele hendelsesforløpet da han skulle forklare seg i retten, blant annet om han faktisk hadde stjålet noe, men tilsto likevel.

På toppen av dette ble mannen i 20-årene dømt for fire tilfeller av oppbevaring av narkotika – som til sammen utgjorde rundt 40 gram amfetamin, nærmere 90 gram hasj og om lag 100 sentralnervestimulerende tabletter.

I tillegg fant retten det bevist at han ved flere anledninger, tilknyttet de andre episodene, hadde brukt narkotika og båret stikkvåpen på offentlig sted.

Delvis betinget

Mannen i 20-årene er tidligere dømt for både volds-, narkotika- og vinningsforbrytelser.

På bakgrunn av dette – og alvorligheten i lovbruddene han er dømt for nå – mente aktor at passende straff var ett års fengsel, noe tingretten sa seg enig i.

«Det er gitt et tillegg i straffenpå grunn av tiltaltes tidligere domfellelser. Det følger av forarbeidene og Høyesteretts praksis at gjentakelsesstraff normalt skal gis som et betinget tillegg», står det i dommen.

120 dager av straffen gjøres derfor betinget med to års prøvetid, og mannen er også dømt til å betale 30.000 kroner i erstatning til ekssamboeren sin, som følge av voldsepisoden.