Nyheter

Bokhandelen vokser

Når Bokhandlerforeningen er klar med sin nye undersøkelse om bokkjøp, åpenbarer deg seg en god nyhet for den fysiske bokhandelen.

Andelen bokkjøp gjennom bokhandel har nemlig økt med tre prosentpoeng sammenlignet med juni 2016; hele 63 prosent av de spurte i undersøkelsen oppgir å ha kjøpt den siste boken sin i bokhandel.

58 prosent av de spurte ser for seg at de vil kjøpe bøker i bokhandel i fremtiden.

– Dette er en gledelig bekreftelse på at folk kjøper mange bøker i den fysiske bokhandelen. Vi har hatt en positiv trend de siste 15 årene, der bokhandelen stadig styrker sin posisjon, sier administrerende direktør i Bokhandlerforeningen, Trine Stensen. Hun sier at i bokhandelen møter du engasjerte og godt oppdaterte ansatte, som er gode på å møte kundene og deres behov.

– Som fysisk utstillingsrom er dette også en utrolig viktig arena for bøker, slår hun videre fast.

Dagligvare øker

I undersøkelsen fremgår det samtidig at dagligvare og supermarked øker som kanal for bokkjøp. Her går boksalget opp med to prosentpoeng sammenlignet med juni 2016, til fem prosent.

– At bøker er tilgjengelig i mange kanaler er positivt, og dagligvare kan inspirere til impulsive bokkjøp. Samtidig er det viktig å minne om at det er i bokhandelen du finner ekspertisen, det er dette som er faghandelen. Dersom dagligvarehandelen tar inn alle bestselgerne, så vil det få konsekvenser for faghandelen. Også bokhandelen må ha bestselgerne, samtidig som den store bredden er representert.

På spørsmål om det er bevissthet rundt å reklamere for- og stille ut også mindre kjente forfattere i bokhandel, svarer Stensen:

– Det er en stadig diskusjon og noe som opptar alle som jobber med boksalg. Å få dyktige, mindre kjente forfattere fram i lyset, er absolutt noe man er bevisst på – og det jobbes fram lister og anbefalinger som kan hjelpe leserne med å finne fram.

– Men når det er mye oppstyr og snakk om ei bok, så får den ofte breie seg i utstillingsvinduet?

– Ja, slik er det. De mest populære titlene og bestselgerne skal være lett tilgjengelige, og bokhandelen er helt avhengige av også dette salget. Som sagt skal og må bokhandelen bestå av en miks av storselgere og mindre kjente titler. Et salg på 40.000 ulike titler speiler bredden.

Nettsalget er uendret

Via din lokale bokhandel kan du også få bestilt bøker som ikke er inne på lager.

– Så får du boken i postkassen – eller du kan plukke den opp i butikk etter noen dager. Dette er en service vi ser at mange kunder benytte seg av. Nettsalget av bøker er uendret og boksalg via bokhandel økende, sier Stensen. Som også understreker verdien av bokhandelen som møtepunkt og kulturformidler.

– Det kan være boksigneringer og bokbad, der forfattere kommer til bokhandelen for å snakke om bøkene sine. Dette er med på å styrke interessen for litteratur i landet vårt.

Når hun oppsummerer det som fremkommer i undersøkelsen, sier hun:

– Det viktigste jeg merker meg, er at boka står sterkt og at mange fortsatt kjøper fysisk bok – i bokhandel.

Hun har en klar oppfordring nå på sommeren:

– Jeg håper alle kan ta med seg minst ei bok på ferie. Sommer er pocket-tid, og to av fjorårets beste bøker finnes nå i pocket i bokhandelen: Vigdis Hjorts «Arv og Miljø» og «Den femte årstid» av Torkil Damhaug er begge fin ferielektyre. Det samme er Elena Ferrantes romaner i Napoli-kvartetten.

Hun legger til:

– Litt alvor, for store og små, må også inn på sommerens leseliste; Bjørn Ingvaldsens bok «Lydighetsprøven» er sterk og viktig. Sakprosa må også med feriebagen, og jeg vil anbefale «Fredsnasjonen Norge» av Kristoffer Egeberg.

demokraten@demokraten.no

Mer fra Dagsavisen