Beste skisesong for FSK på flere år

«Alle» ski-interesserte vet at nivået på langrenn i Norge, også på juniornivå, er så høyt at tar du medalje i junior-NM, da er du tett oppunder verdenseliten.

Der er ikke Skiklubbens juniorer ennå, men de vet hva som kreves og hvor langt eller kort det er til toppen av pallen. Fremfor fikk alle østfoldinger med og uten ski på bena ifjor svaret på at «alt er mulig». Da Jørgen Lippert fra snøfattige Råde ble verdens beste langrennsjunior. Og toppet med fire av fire mulige medaljer i jr-VM i Sveits. Så der ligger lista....

Lengter til barmark

– Jeg gjorde mitt beste resultat i junior-NM noensinne med en 42 plass på 10 km klassisk. Temmelig nøyaktig tre minutter fra gull, under fine forhold, bortsett ifra mye vind. NM-helgen med tre renn fredag, lørdag og fylkesvis stafett søndag gikk på Savalen, langt opp i Østerdalen, forteller Erik Stigen fra Kråkerøy. Nå er det bare 2-3 skihelger igjen - men jeg begynner allerede å lengte litt til løpingen på barmark. Det er blitt veldig mye reising i løpet av vintersesongen. Som varer fra oktober til slutten av mars, også for ungdommene fra Fredrikstad.

Fremragende innsats

I alle juniorklassene for gutter var det bortimot 200 deltagere og en enorm bredde. Også Jakob Gløersen i yngste juniorklasse M17 leverte årsbeste og snuste på den beste fjerdedelen. Storebror Herman Gløersen, nå bosatt på Lillehammer er i sin siste junior-sesong - og leverte også fremragende innsats, ble nr. 51 av over 200 deltagere. Også på 10 km klassisk på Savalen ca. 600 meter over havet.

Lørdag gikk alle de fire FSK-gutta 20 km skøyting med fine resultater der også, litt svakere på skøyting enn klassisk. Phillip Drivenes var uheldig med stavbrekk - og Herman Gløersen fikk et heftig fall - tapte 10 plasser og et halvminutt. Men kom uskadet fra det med skrekken på det harde men fine føret.

«Ungdomsbirken»

Bortimot 25 ungdommer og familier hadde FSK’s tradisjonelle skihelg på Sjusjøen. En rekke av ungdommene gikk «Ungdomsbirken» over 15 km. Best av dem - 15-årige Astrid Stigen fra Kråkerøy, Eriks «lillesøster» med en 42.plass av over 140 i hennes årsklasse.

Men til helgen er det skikkelig alvor - da går det ekte Birkebeinerrennet lørdag fra Rena til Lillehammer - 55 km med høyeste punkt i løypene over 1.000 meter. Der alle må medbringe 3,5 kg ryggsekk med varme klær og andre reserver.

Samtlige av Skiklubbens beste juniorer er på plass i «Birken». Sammen med titusener andre. Årets definitive høydepunkt for elite og mosjonister, med ski på bena. «Birken» er et «must» for alle de tøffeste gutta i det Fedrelandet der vi er født med ski på bena.