Ber om 46.000 kroner til 1.mai-feiringen

LO i Fredrikstad ber kommunen stille opp med 46.000 kroner til gjennomføringen av årets 1.mai-feiring. Søkeren peker samtidig på at korpsene vil kreve mer betalt etter å ha fått de samme honorarene år etter år.

1.mai-feiringen står sterkt i «arbeiderbyen» Fredrikstad slik den har gjort siden det første 1.mai-toget buktet seg gjennom sentrum for første gang i 1947.

Ingen indeks på mange år

Men denne gangen bør komitéen få noe mer å rutte med, mener 1.mai-komite-lederen Nils Are Magerøy etter at arrangementet de siste fem åra har mottatt i snitt 35.000 kroner fra kommunen. For 2019 ber han om 46.000 kroner:

– Det forventes at honorarene til korpsene vil øke en del etter flere år på samme nivå, poengterer Magerøy som også viser til at utgiftene til kor og korps og de øvrige kulturoperatørene som skaper fest 1. mai utgjør brorparten av kostnadene til feiringen. Som i fjor beløp seg til 95.000 kroner totalt.

Røde mot blå

Formannskapet behandler søknaden torsdag førstkommende. Trolig vil de røde stå mot de blå, slik tilfellet har vært de siste tiårene. For mens Ap-flertallet mener det er rimelig at kommunen stiller opp for et arrangement som trekker tusenvis av tilskuere og deltakere og som har en lengre tradisjon enn arrangementer flest mener f.eks Frp at LO må dekke kostnadene i sin helhet.

– LO har penger nok. Det har ikke kommunen, har Frp-gruppelederen Bjørnar Laabak gjentatt år etter år.

Ordfører Jon-Ivar Nygård (Ap), som har laget innstillingen til formannskapet, går inn for at LOs 1.mai-komité får 40.000 kroner.