Nyheter

Åpen julegård på Tomb lørdag - en unik folkefest!

Minst 5000 mennesker strømmer til den årlige 'Åpen Julegård' på Tomb lørdag. Intet annet arrangement i hele Råde samler flere besøkende enn det gigantiske julemarkedet der landbruks-elvene selv står for det meste.

For mange er det en lang tradisjon å reise til Tomb for å oppleve julespillet, vandre rundt fra aktivitet til aktivitet, handle på julemarkedet - eller spise lunch på kafeen, nyte julegrøt og annen julemat.

Tombsinger- er klengenavnet på de gamle Tomb-elevene. Et navn de fleste faktisk er stolte av. Ja, og aldrende 'Tombsinger' strømmer hvert år inn fra det meste av landet. 60- 70- 80- og 90-åringer som har gått på Tomb Jordbruksskole - som det het før, valfarter tilbake til sin ungdoms grønne enger, bokstavelig talt. Ikke minst for å treffe nesten mosegrodde, aldrende skolekamerater, som dem selv.

Alle generasjoner 

Men det er viktig å understreke at Åpen Julegård fremfor alt er et familie-jippo. Der barnas ønsker, behov og aktiviteter står i høysetet. Aktivitetene er utallige og kreative, et uregnelig antall underholdnings-tilbud. I tillegg til alt du og barna kan gjøre selv, som å spikre fuglekasser, kjæle med mange ulike husdyr eller bare gå rundt å la seg underholde med ting og tang og oppvisninger de aldri før i sine unge liv har fått oppleve.

- Vi synes det er spesielt hyggelig å oppleve at de besøkende representerer alle aldersgrupper. For mange er det blitt en tradisjon for hele familien å legge dette inn som et fast program i advent, sier Berit Jakobsen, prosjektleder for Åpen Julegård.

– Mange som kommer til Tomb, vil selvsagt oppleve dyr, og i kalvebingen eller i sauefjøset blir det gjerne en herlig blanding av fryd, fascinasjon og av og til litt skrekk for de aller minste. Elevenes teater-tradisjon -  dvs. julespillet «Første julenatt» - vil mange ha med seg. Det nesten magiske lille amatørteater-stykket når skumringen og mørket senker seg - med tente fakler som en idyllisk ramme, er fin avrunding på dagen, fortsetter Berit.

Læringsarena for elevene

'Åpen Julegård' har i alle år først og fremst vært et elevprosjekt. En arrangørklasse inndelt i grupper og med hver sin mentor starter ved skolestart å planlegge aktiviteter, invitere inn gjester, lage markedsføringsplaner osv. Etter hvert trekkes alle elever og ansatte inn i prosjektet. Alle avdelinger på skolen blir utfordret til å by på noe kreativt og lage aktiviteter spesielt tilpasset barn.

Skolefellesskapet på dette unike «miljø- og landbruks-gymnaset» på Tomb får dermed også en ekstra dimensjon. En læringsarena som få skoler kan overgå. Selve arrangementsdagen lørdag blir dermed en fantastisk happening. Ikke bare for ca. 200 elever. Men også for deres tilreisende foreldre, ikke minst befolkningen i Råde og på Saltnes - pluss selvsagt hundrevis av "tombsinger" som myldrer inn fra hele jordbruks-Norge.

Mer fra Dagsavisen