Sarpsborg

Antall brannutrykninger har eksplodert

Så langt i år har brannmannskaper fra Indre Østfold rykket ut til nesten fem ganger så mange skogbranner som i fjor. De er ikke alene om å merke trykket om dagen.

Bilde 1 av 2

I samtlige branndistrikt i Østfold har det vært en økning i antall utrykninger så langt i år, sammenlignet med samme periode i fjor. Både til skog- og gressbranner, men også samlet sett.

Det viser tall som vi har bedt de forskjellige branndistriktene i fylket hente ut fra innrapporteringssystemet BRIS (se faktaboks). Noen av tallene som peker seg ut er at antall skogbranner har doblet seg i Halden, mens antall gressbranner har gjort det samme i Moss.

Gikk fra 4 til 19 skogbranner

Hos Indre Østfold Brann og Redning (IØBR), som dekker kommunene Askim, Eidsberg, Spydeberg, Hobøl, Skiptvet, Trøgstad og Marker, har også økningen vært merkbar. Der har de rykket ut til nesten fem ganger så mange skogbranner så langt i år, sammenlignet med samme periode i 2017.

Det totale antallet utrykninger har også gjort et byks. Ifølge tall som IØBR selv hentet ut, hadde brannmannskapene der 466 utrykninger til og med 26. juli i fjor. I år er tallet rundt 550, opplyser de. Det gir en økning på rundt 18 prosent.

I Sarpsborg har økningen vært 19 prosent, i Halden 23 prosent og i mossedistriktet 20 prosent.

Tore Johansson, innsatsleder brann i IØBR, skryter av måten innbyggerne har innrettet seg den høye skogbrannfaren.

– Folk har generelt sett blir mer forsiktige og er stort sett flinke. De fleste brannene vi har hatt er naturskapte, sier han.

LES OGSÅ: Høysesong ved Nord-Europas eneste bemannede skogbrann-vakttårn på Linnekleppen

Gressbrann mer vanlig enn boligbrann

Mosseregionens interkommunale brann- og feiervesen (MIB) har rykket ut til flest gressbranner så langt i år med hele 26, som altså er en dobling fra fjoråret. Det gjør gressbrann til den 7. vanligste årsaken til utrykning for brannmannskapene i mosseregionen, foran blant annet brann i bygning.

MIB dekker kommunene Moss, Rygge, Råde og Våler, i tillegg til Vestby i Akershus. De måtte blant annet slokke skogbrannen på Røysåsen, som oppsto i nærheten av et boligområde i Moss natt til 20. juni. Et hundretalls mossinger ble evakuert og politiet anslo at rundt 15.000 kvadratmeter med skog tok fyr.

LES OGSÅ: Måtte nekte folk å fyre opp sankthansbål på grunn av den høye skogbrannfaren

Avhengige av rask varsling

I Sarpsborg har de allerede hatt dobbelt så mange skog- og gressbranner i juli, sammenlignet med hele måneden i fjor. Brannsjef Terje Surdal forteller at økningen særlig ble merkbar i midten av måneden. Da kom det en rekke lynnedslag, som førte til flere branner i inn- og utmark i store deler av fylket.

– Det henger sammen med forholdene som råder nå. Langvarig tørke uten betydelig regn øker risikoen for brann, sier han.

I likhet med Johansson, skryter Surdal av måten befolkningen har bidratt til å forebygge branner i skog og mark den siste tida, i tillegg til å raskt melde ifra. Han opplever at befolkningen er veldig oppmerksomme og på vakt, som følge av den høye skogbrannfaren. Det har vært veldig nyttig for dem.

– Tidlig melding til oss er helt avgjørende for at vi skal kunne begrense brannen og unngå spredning. Slik forholdene er nå, vil enhver brann i skog og utmark spre seg fort. De brannene vi har hatt i Sarpsborg har vi kunnet slå ned tidlig, på grunn av god varsling til oss. Den tryggheten vi i brannvesenet skaper, skaper vi sammen med innbyggerne, sier han.

LES OGSÅ: Skogbrannindeksen i Sarpsborg passerte 140. Ved 70 er brannfaren å regne som «meget stor»

Mer fra Dagsavisen