Ansetter flere i Øra-bedrift - roser distriktets arbeidstagere

Det over hundre år gamle østerrikse konsernet har 4 400 ansatte på verdensbasis, men hovedkontoret for Norge ligger på Øra. Hit flyttet bedriften i 2011 og nå økes arbeids-staben.

-Tyrolit er eid og grunnlagt av Swarovski-familien som er kjent for krystaller og diamanter. Det er faktisk på grunn av en handelsblokade i mellomkrigstiden at vi er verdensledende på diamantverktøy, sier salgsleder Walter Sund.


Nød er alle innovasjoners mor

- Når Østerrike ble utsatt for embargo etter første verdenskrig stanset leveransen av slipemidler og utstyr, noe som jo er krise for en krystallprodusent! Da begynte de å utvikle eget slipeutstyr, og det er resultatet av den rådsnarheten som i dag er Tyrolit.

- Siden den gang har vi satset knallhardt på innovasjon, og teknologisk utvikling sitter på mange måter i ryggraden vår, forteller Sund.

Ikke fra Tyrol

- Mange tror firmaet er fra Tyrol når de hører «Tyrolit», men navnet er faktisk inspirert av en bergart av samme navn. 

- På verdensbasis omsetter konsernet for 6, 5 milliarder kroner, hvorav vi står for 50-60 millioner her på Øra. Det går bra tiden og nå er vi på utkikk etter å styrke verkstedavdelingen vår med en ekstra mekaniker. 

-Sammen med god tilgang på transportløsninger og logistikk, var faktisk stabil arbeidskraft en av årsakene til at vi flyttet fra Oslo til Fredrikstad. Arbeidstakerne her bytter jobb sjeldnere og jeg føler at kvaliteten på arbeidet til medarbeiderne også er høyere, roser Sund, som selv er fra Trosvik.

Kutter det meste

- Kappebladene vi produserer er innsatt med diamant og brukes til alt fra å demontere plattformer i Nordsjøen til å skjære ut døråpninger i betong, eller asfaltkapping. På Fredrikstadbrua ble for eksempel våre maskiner og kappeskiver brukt til montering- og demontering av stål-rekkverket. 

- Vi har spesiallagd både kappemaskiner og blader til hver enkelt materialtype. Hardheten på metallet som fester diamantbitene på skiva er tilpasset slik at slitte diamanter faller av. Samtidig slites noe av metallet på bladet bort så nye, skarpe diamanter, kommer frem etter hvert som man kapper.

Ikke naturlig diamant

- Naturlige stener er for dårlig til vår bruk, derfor benytter vi syntetisk diamant som er spesialdesignet med øye for skarphet og tåleevne, forklarer Sund.

- Komethalen (liten, opphevet linje bak hver enkelt diamantbit, red. anm.) fungerer som stopp slik at diamantene ikke bare preller av. Halene må allikevel ikke lages for sterke, for da blir slitte diamanter sittende igjen etter de har blitt sløve. 

- Kunsten er å lage komethalene akkurat passe -for hver enkelt materialtype- slik at bladet holder seg skarpt, avslutter Sund.