Halden

Anonym arkeolog

Nyheten om vikingskipsfunnet på Jellestad i Halden har gått verden rundt, men arkeolog Sigrid M. Gundersen har ikke blitt kjendis av den grunn.

Hvem: Sigrid M. Gundersen (42)

Hva: Arkeolog ved kulturminneseksjonen i Østfold fylkeskommune.

Aktuell: Saksbehandler for det sensasjonelle vikingskipsfunnet på Jellestad i Halden. Tirsdag holder hun foredrag om funnet på Litteraturhuset i Fredrikstad.

Hvordan har denne uka artet seg, etter at nyheten om Jellestadskipet ble offentlig kjent?

– Det har vært hektisk, men veldig artig. Jeg har aldri opplevd så mye ståhei rundt et arkeologisk funn jeg har jobbet med, så det har vært en helt ny erfaring for både meg og mange av de andre på avdelingen vår.

Dette er ikke akkurat hverdagskost for en arkeolog. Hva skal til for å overgå dette funnet?

– Det er et utrolig vanskelig spørsmål å svare på. Jeg regner ikke akkurat med å få være med på flere vikingskipsfunn i karrieren min, men samtidig er det nesten umulig å sette ting opp mot hverandre. I det siste har jeg også fått jobbe med funnet av en 1.600 år gammel runestein i Rakkestad, så jeg har vært utrolig heldig som har fått to sånne saker i fanget på kort tid. I arkeologien skjer det mye spennende hele tida, man vet aldri hva man finner. Men å være med på funnet av Jellestadskipet er uten tvil en helt unik opplevelse.

Da funnet ble kjent, ble det omtalt som en verdensnyhet, og nå går det også jorda rundt. Har du fått mange henvendelser fra utlandet?

– Ingen. De havner nok mest hos sjefen min – fylkeskonservator Morten Hanisch – og de som jobber i NIKU (Norsk institutt for kulturminneforskning). Men det er utrolig artig at det skrives om dette i internasjonale medier, og nyheten har til og med nådd Qatar!

Så dere blir ikke kjendiser av dette?

– Nei, det ser ikke sånn ut, og det er egentlig helt greit.

Hva mener du bør skje med skipet nå?

– Først må vi ta oss tid til å finne ut mest mulig uten å måtte grave det fram. Det neste året skal vi bruke på å gjøre flere undersøkelser fra overflaten, og etter det er det opp til Riksantikvaren hva som eventuelt skal gjøres videre.

Dere har visst om dette en stund, har det vært vanseklig å holde tett?

– Vi som jobber i offentlig forvaltning er vant til å praktisere åpenhet, og sånn sett var det en ny opplevelse for oss å måtte hemmeligholde en så stor nyhet. Men det gikk tydeligvis bra, uten lekkasjer, og så var det en god følelse når vi endelig kunne la verden få vite det.

Hvilken bok har betydd mest for deg?

– Må jeg svare på dette på sparket? Det må bli «Ringenes Herre» av Tolkien. Den har jeg lest altfor mange ganger.

Hva gjør deg lykkelig?

– Å kunne slappe helt av sammen med familien. Men også sånne ting som nå, å oppleve spennende og uventede ting både gjennom jobb og på fritiden.

Hvem var din barndomshelt?

– Jeg skjønner at jeg skulle lest gjennom et par eksemplarer av denne spalten før jeg takket ja til å stille opp! Hmm... Moren min. Hun var tøff, smart og pen – og dessuten den beste jeg visste til å banne.

Hva misliker du mest ved deg selv?

– Jeg har sikkert stort forbedringspotensiale på mange områder, men orker ikke gå rundt og mislike meg selv av den grunn!

Hva gjør du når du skeier ut?

– Vi har fremdeles ganske små barn, så det er ikke egentlig så mye rom for å skeie ut. Og det er i grunnen helt fint! Når vi får barnevakt er jeg glad i konsertopplevelser, god mat og drikke, og å få være sammen med mann og venner uten tanke på å måtte stå tidlig opp neste dag.

Hva er du villig til å gå i demonstrasjonstog mot?

– Jeg har gått i mange, men nå er det litt lenge siden sist. Tror det må ha vært da vi demonstrerte mot kutt i barnehagetilbudet i Skien, der vi bodde tidligere. Og det virket!

Er det noe du angrer på?

– Nei, jeg orker ikke angre på noe.

Hvem ville du helst stått fast i heisen med?

– Finansminister Siv Jensen. Da skulle jeg overtalt henne til å fikse litt finansiering til vikingskipene!

Mer fra Dagsavisen