Fredrikstad

«Alle veier fører til Rom og Råde...»

«Alle veier fører til Rom – og Råde». Det første har vi sagt siden oldtiden. Nå kan vi legge til: «...Råde!» Østfolds definitive transport- eller infrastrukturelle sentrum – enten vi måtte like det eller ei.

Og der midt i Østfolds «smørøye» på Karlshus ligger Borrie Transport. Med administrasjon i det gamle bank- og REMA 1000-bygget. Men «Borrie» da - hvor kom han eller hun inn i Råde-geografien og transporten?

– Borrie-navnet har vi fra Skottland. Min bestemor bragte det inn i slekten. Hun var skotsk fra Edinburgh – og min mor, som kom til Råde, var halvt skotsk, forteller Trond-Michael Stensrød. Som er gründer og daglig leder av Borrie Transport.

– Vi syntes at Borrie-navnet klang godt som firmanavn, lett å huske. Og slik har det blitt, fortsetter Trond-Michael.

Fra jordbær til transport

Selv begynte 49-åringen fra Stensrød i Råde som selvstendig sjåfør og transportør allerede som 19-åring. Siden har det ballet på seg og i 2004 ble det til den formelle starten på Borrie Transport. Som for to år siden inntok de tomme SpareBank1-lokalene midt på Karlshus.

– Men jeg hadde også et innhopp noen år som bonde på hjemgården. Dyrket grønnsaker, frukt og bl.a. jordbær. Gården ligger som nabo til «Jordbærbua» - som alle fra Fredrikstad og Hvaler passerer på veien til Oslo, beretter odelsgutten som ble transportør i stor stil.

Borrie Transport AS vil i 2018 få en omsetning på mellom 16-18 millioner. Firmaet har 10 ansatte og utfører transport-oppdrag over hele landet fra svenskegrensen til Tromsø. En av spesialitetene er trekkvogner med brede og lange elementer. Som betong-elementer og stor stålkonstruksjoner. Transport av tunellmatter tilhører også de mest frekvente oppdragene.

Biljard er lidenskapen

Men den aller største lidenskap for far og sønn Borrie er utvilsomt biljard-sporten. Som kort kan oppsummeres i mest moro – og minst penger. I alle fall som inntektskilde og kroner inn på konto.

For uten pappa og «hovedsponsor» Stensrød, hadde junior Albert-Roman Borrie Stensrød aldri blitt en av Nordens aller fremste biljard-talenter. 14-åringen som forlengst spiller på seniornivå er sammen med klubbkompis Emil Gangfløt (15) fra Fredrikstad, Norges to raskt «up and coming stars» i biljard.

Lidenskapen for denne idretten arvet han fra far - men talentet, teknikken med kø (=stokken) og kuler – og fremfor alt treningsviljen til 14-åringen, er unik. Allerede som 12-13-åring banket han sin egen far - som tross alt er en meget habil konkurransespiller på høyt nivå i Norge.

Filleristet verdensstjernen

I sommer tok Borrie junior kaka og fikk sin første internasjonale storseier. Verdenstreeren, svenske Marcus Chamat kom til «Trondheim Open» som storfavoritt. Han regnet iskaldt med en ubrutt rekke oppvisnings-seire mot den norske og nordiske eliten.

Det ble det også. Chamat vant alle sine paradekamper som perler på en snor. Men med ett unntak – duellen mot den ukjente 14-åringen fra bondebygda Råde. Der kom sjokket; unge Albert-Roman feide uredd VM-stjernen av biljardbordet - i oppvisningsstil. «Borrie» spilte sitt livs match. Publikum trodde knapt sine egne øyne - inklusive pappa Stensrød med snev av gåsehus.

Og planetens tredje beste biljardkunsner med kø og kuler – han ble potte sur. Nederlaget tok han tungt. Klaget også til arrangørene og mente at bordet sto skjevt og ikke var i horisontalt plan. Vel, plan og plan – planen til svensken var slett ikke å bli planert ut på sidelinjen av en guttunge fra Råde.

Oppe i 2.etasje i bankbygget står naturlig nok et biljardbord

– Borrie’enes hjemmebane. Eier og utleier er unge Albert-Roman selv - hans første forretnings-prosjekt.

Polsk, norsk og skotsk

Om det neste år blir fordypning på gymnas i Fredrikstad – eller Wang Toppidrett med biljard på timeplanen, er høstens samtaleemne. Med den språkmektige junior i hovedrollen. Albert snakker flytende polsk med sin mor Ewa, avslepet Østfold-dialekt med sin far – og temmelig flytende engelsk med sine tremenninger i Skotland.

– Råde eller Karlshus er iallfall det ideelle stedsvalg for et transportfirma, iallfall i Østfold. Vi ligger midt mellom Østfoldbyene Moss, Halden, Fredrikstad, Sarpsborg, Askim og Mysen. Så uansett – sier Trond-Michael som forøvrig er fetter til varaordføreren i Råde – så alle veier passerer Råde; til inn- og utland.

Også veiene mot ski- eller biljardtoppen! For nesten-naboene Borrie og Lippert. Lille snøfattige Råde har verdens beste ski-junior i 2017 – Jørgen Lippert. Nå også ett av fedrelandets største talenter i biljard – Albert-Roman Borrie.

Mer fra Dagsavisen