Nyheter

Værste AS gir kommunen mer tid – utsetter frist for overdragelse

Fredrikstad kommune, Viken fylkeskommune og Værste AS er enige om å forlenge avtalen om overdragelse av tomteareal på Værste i Fredrikstad med ett år.

Det skriver Fredrikstad kommune på sine nettsider.

I 2018 inngikk Viken/Østfold fylkeskommune og Fredrikstad kommune en avtale med Værste AS om å ta over tomtearealer på Værste. Disse skal brukes til å bygge ny videregående skole og idrettshall.

I utgangspunktet går denne avtalen ut 31. desember i år. Nå har partene blitt enige om å utsette fristen.

– Ny videregående skole og Arena Fredrikstad er svært viktige prosjekter for Fredrikstad kommune. Vi er derfor glade for å ha fått på plass en avtale om forlengelse av fristen for overtagelse av tomtene, sier ordfører i Fredrikstad kommune Siri Martinsen.

Ønsker fortgang

I 2016 ble det bestemt at en ny Frederik II skal stå på Værste-området, med forespeilet byggestart i 2018. Seks år senere er altså ikke tomtearealene engang overdratt til fylkeskommunen og kommunen.

Tidligere i år krevde Fredrikstad Høyre svar på hva den langsomme progresjonen skyldtes.

– I 2013 lovte Ap, SV og Sp en Frederik II innen 2024. Det har rulla og gått i nesten ti år, og vi har ikke kommet noe lenger, sa Greta Thuen (H) til Dagsavisen Demokraten da.

Siv Henriette Jacobsen (Ap), fylkesrådsleder for utdanning og kompetanse i Viken, svarte Thuen at de håpet byggeplanene kunne starte i 2025.

Med den nye avtalen blir også fristen for byggestart flyttet, til 31. desember 2025.

---

Fakta om nye Frederik II

  • Oktober 2016 vedtok fylkestinget byggingen av nye Frederik II på Værste-området. Da var det forhåpninger om å starte bygging allerede i 2018.
  • I 2019 kom det inn flere forslag til hvordan Arena Fredrikstad og Frederik II skulle se ut. Link Arkitektur AS vant designkonkurransen, og det var forespeilet at skolen skulle stå ferdig i 2023.
  • I mai 2021 kom beskjeden fra fylkesrådet i Viken om at skolen først skulle stå ferdig i 2030.
  • Viken fylkeskommune har gjennom en kontrakt med Værste AS forpliktet seg til byggestart senest 2022, etter at reguleringsplanen er vedtatt.
  • Tomta skolen skal ligge på blir først kjøpt etter at reguleringsplanen er godkjent. Den er per 27.12.2022 ute på høring.

---

Reguleringsplan på høring

For at kommunen skal kunne kjøpe tomtene, må reguleringsplanen godkjennes. Kommunen uttaler at arbeidet med å ferdigstille forslag til denne har tatt mer tid enn forventet, og at den først nå er ute på høring.

– Jeg er glad for at vi har fått mulighet til å forlenge avtalen med Værste AS når det ikke lot seg gjøre å komme i mål innen opprinnelig frist. Vi jobber alle mot et felles mål, og Viken fylkeskommunes intensjon er å gjennomføre dette tomtekjøpet, sier fylkesrådsleder Siv Henriette Jacobsen i Viken fylkeskommune.

Trond Delbekk, administrerende direktør i Værste AS, forklarer at dersom det byggeplanene ikke er igangsatt innen 31. desember 2025, kan selger kjøpe tilbake tomta.

– Den oppdaterte avtalen innebærer at fristen for Fredrikstad kommune og Viken fylkeskommune til å ha startet arbeider på eiendommen utsettes til 31.12.2025. Fra dette tidspunktet har selger en opsjon til å kjøpe tilbake tomtene, samtidig som kjøperne ikke har noen plikt til å starte byggearbeider. Selgerne vil vektlegge om det på forfallstidspunktet for opsjonen foreligger en vedtatt og finansiert investerings- og framdriftsplan hos kjøperne for bygging av en ny videregående skole og Arena Fredrikstad på tomten, sier Delbekk.

Mer fra Dagsavisen