Nyheter

Tablettsmugler prøvde seg med falsk ID – ble gjenkjent av toller

Det ble med forsøket for de to mennene som hadde med seg tusenvis av ulovlige piller til Norge fra Sverige via en ubevoktet grenseovergang, i hver sin bil som begge var begjært avskiltet.

Tidlig på ettermiddagen fredag 25. november kunne tollere ved Svinesund ved hjelp av kameraovervåking se to biler som kom kjørende tett etter hverandre over den ubemannede grensestasjonen ved Kornsjø i Halden kommune.

Etter å ha sjekket skiltene kunne de også konstatere at begge disse bilene var registrert på samme eier, en mann i starten av 30-årene, og at de var begjært avskiltet av Statens vegvesen.

– Vi dro opp med et par patruljer, observerte bilene ved Idd kirke og la oss et stykke bak. I tillegg opprettet vi en stoppost litt nærmere Halden, der vi tenkte å få hanket dem inn, forteller seksjonssjef Per Kristian Grandahl ved Svinesund tollsted til Dagsavisen Demokraten.

Kun bankkort

Men før de kom så langt, valgte førerne av de to bilene å kjøre inn på en parkeringsplass. Da slo tollerne til, og tok kontakt med dem der i stedet.

– Den ene av dem legitimerte seg med et bankkort, og påsto at han ikke hadde med seg annen legitimasjon, opplyser Grandahl.

– En av tollerne på stedet kjente imidlertid igjen vedkommende fra tidligere, og kunne fastslå at han ikke var den han utga seg for å være, legger han til.

Det viste seg nemlig at denne mannen i realiteten var den samme som står registrert som eier av begge bilene, noe han etter hvert også tilsto.

Fra beslag av 8.550 narkotiske tabletter ved Svinesund tollsted 25. november 2022.

I den andre bilen, som også hadde en mannlig sjåfør og ingen passasjerer, ble det etter en lett kontroll på stedet funnet en papirpose full av tabletter.

Disse skal de to mennene ha forklart at de hadde vært i Sverige og hentet.

– På bakgrunn av dette kontaktet vi politiet, og fikk bistand til å frakte både bilene og personene ned til Svinesund for en nærmere kontroll.

Mistenker falske legemidler

Innholdet i papirposen viste seg å være brett på brett med til sammen 8.550 tabletter merket «Ksalol», som faller inn under legemiddelgruppen benzodiazepiner. Dette er angstdempende og beroligende piller som står på den norske narkotikalista, og dermed er ulovlige å innføre til Norge.

– Men vi var litt i tvil om disse tablettene er ekte vare, eller om de er falske. Derfor har de blitt sendt inn til analyse, utdyper Grandahl.

Både mennene og pillene ble uansett tatt hånd om av politiet. De kan nå vente seg en straffereaksjon for både smuglingsforsøket og bruk av kjøretøy som er begjært avskiltet. I tillegg ble den ene av dem altså anmeldt for å ha lagt fram falsk ID.

– Så her var det mye som ikke var riktig, konstaterer seksjonssjefen avslutningsvis.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: