Nyheter

Kirken inviterer til «syndig» aften: En burlesque-danser i syndens pøl

Navnet er Fifi von Tassel, og onsdag 30 november gjennomfører hun et halsbrekkende burlesque-nummer i Kirkens hus. Kveldens tema er synd.

Det skriver Fredrikstad kirkelig fellesråd i en pressemelding.

«En burlesque-danser, en ateist, en konservativ forkynner og en liberal prest. Sammen søker de svar på om det fremdeles er noe som kan kalles synd. Eller om det er på tide å skrote hele begrepet». Slik beskriver kirken temakvelden som skal holdes 30. november i kirkens hus.

Arrangementet er en del av kirkens Fritime, som er en serie samtalekvelder som ble lansert høsten 2019. Temaene som tas opp på disse kveldene oppfattes av mange som kontroversielle eller spesielle, ifølge kirken.

Burlesque og kroppspress

Burlesque-danser Fifi von Tassel innleder arrangementet, som har fått navnet «I syndens pøl», med sitt internasjonalt anerkjente show. Det blir kakespising og avkledning oppå en badevekt.

– Og for dem som nå frykter for hvor det bærer med kirkens moral: grad av avkledning må kunne kalles «familievennlig», sier Mia Gill Kristiansen, kommunikasjonsrådgiver i det kirkelige fellesrådet.

Fifi von Tassel heter egentlig Carina Elisabeth Carlsen. Hun er rådgiver ved Likestillingssenteret, høyskolelektor, feminist og kroppspositivist. I 2018 vant hun Skamløs-prisen for sitt arbeid med å fremme kroppspositivisme.

– Fifi er kveldens «case» fordi hun er en opprører mot «den gamle synden»; avkledd dans som kan friste til «urene tanker», men også mot det som må kunne kalles «den nye synden»: å ikke være perfekt, sier Gill Kristiansen.

Fifi, eller Carlsen, kaller seg selv for fettaktivist. Ved å danse burlesque fremmer hun kropper som ikke harmonerer med dagens dominerende skjønnhetsidealer.

– Hun ønsker å ta et oppgjør med et kroppsideal som bare gir mennesker dårlig selvtillit, ikke minst unge mennesker. Og hun gjør det med humor.

Skal diskutere synd

Kveldens panel, som består av Bjørn Stærk, forfatter og Aftenposten-skribent, Frode Granerud, forkynner for Norsk Luthersk Misjonssamband Øst, og Kristin Winlund, som er fast panelprest.

De skal diskutere hva som ligger i ordet synd i dag, hvordan synd diskuteres i offentligheten og den mer tradisjonelle, kristne tolkningen av syndsbegrepet.

Arrangementet starter klokken 19.00. For mer informasjon og billetter, besøk kirkens nettside.