Nyheter

Hundrevis av barnehagebarn satte tonen da julegrana ble tent

Det ble både allsang og dans da de fleste av Fredrikstads barnehager møtte opp på Stortorvet for å markere startskuddet på førjulstida.

– Er det noen av dere som har vært på juletrejakt før?, spør ordfører Siri Martinsen de rundt 600 barna som har tatt turen til byen for å overvære tenningen av julegrana på Stortorvet torsdag formiddag.

Og svaret hun får er et unisont og rungende «JAAA!».

– Da vet vi at det kan være veldig spennende å finne et tre som skal passe inn i stua vår, være høyt nok, grenene skal være pene, vi skal ha en stjerne på toppen og det skal pøntes veldig fint, fortsetter hun.

Fredrikstad-ordfører Siri Martinsen etter tenning av julegrana på Stortorvet 17. november 2022.

Elektrisk stemning

Videre forteller Martinsen at årets julegran er 32 år gammel, og hentet i Bjørndalen.

– Det er 15 meter høyt, mye høyere enn det vi har plass til hjemme i stua vår, legger hun til. Et felles «wow» brer seg gjennom forsamlingen.

Barn fra Tørkopp FUS barnehage på tenning av julegrana på Stortorvet i Fredrikstad 17. november 2022.

Men før lysene kan tennes, er det tid for allsang og dans. Akkompagnert av både trekkspill og elpiano, stemmer et forventningsfullt barnekor i med både kropp og sjel til tonene av «Snowflake» og «På låven sitter nissen».

– Jeg vil ønske dere alle en veldig fin førjulstid. Da er det bare til å kose seg med pynting av treet og baking av kaker, avslutter ordføreren sin tale, og får med seg alle de frammøtte på en nedtelling fra 10.

Og når strømmen er koblet på, blir seansen rundet av med «Nå tennes tusen julelys» for full hals.

– Kjempegøy

Det har etter hvert blitt en årelang tradisjon at Fredrikstads barnehagebarn inviteres til sentrum for denne høytidelige førjulsmarkeringen.

Ved siden av å overvære tenningen av grana på Stortorvet, pynter alle barnehagene hvert sitt lille juletre i gågata, før de marsjerer i samlet tropp til Fredrikstad kino. I år var det «Brillebjørn feirer jul» som sto på filmprogrammet.

– Dette er kjempegøy, fastslår 5-åringene Angelica, Ivo og Hanna fra Vaterland barnehage mens de stolt viser fram treet de har pyntet med egenlagde julekuler.

Hanna, Angelica og Ivo (alle 5) fra Vaterland barnehage viser fram juletreet de har pyntet i gågata i Fredrikstad.

Ordfører Siri Martinsen er klar på at nettopp denne dagen er en av hennes favoritter i året med kjedet rundt halsen.

– Jeg syns det er fantastisk å bruke dette byrommet til sånne anledninger, markere at vi er inne i førjulstida, og at vi kan gjøre det sammen med de fleste barnehagene i Fredrikstad.

– Det er ikke noe bedre jeg gjør som ordfører enn å møte innbyggerne, og spesielt barn, som er framtida vår. Det er alltid hyggelig, og noe jeg aldri blir lei, smiler Martinsen.

Tenning av julegrana på Stortorvet i Fredrikstad 17. november 2022.
Julegrana på Stortorvet i Fredrikstad 2022.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen