Nyheter

Andrew søker nye kandidater til lokal fredspris

På samme dag som utdelingen av Nobels fredspris, skal Amnesty-laget i Fredrikstad for 15. gang hedre vinneren av deres lokale variant. Nå ønsker de forslag på personer eller grupper som fortjener denne anerkjennelsen.

– Amnesty setter ofte søkelys på ting som ikke burde skje, og det gjør også vi i det lokale nettverket. Men selv om vi ønsker å være en vaktbikkje for å fremme menneskerettigheter, er det på den andre siden absolutt også masse gode ting som skjer og mye bra arbeid som foregår der ute, sier Andrew Thomas i Amnesty International gruppe 35 Fredrikstad til Dagsavisen Demokraten.

– Derfor ønsker vi å gi litt oppmerksomhet til dette også – i alle fall en gang i året, legger han til med et smil.

Hvert år siden 2008 har Amnesty-nettverket i Fredrikstad delt ut sin egen fredspris, på den internasjonale menneskerettighetsdagen 10. desember, og samme dag som vinneren av Nobels fredspris får utmerkelsen i Oslo.

– Med denne prisen ønsker vi å rette oppmerksomheten mot det grasrotarbeidet som blir utført i Fredrikstad. Vi vil gi anerkjennelse til mennesker som stiller opp for andre og fremmer gjensidig forståelse mellom mennesker. Det kan være arbeid for å fremme integrering og mangfold i samfunnet, forsoning, bistandsarbeid og, naturligvis, fredsarbeid, skriver de i en pressemelding.

Tøff konkurranse

Men selv om prisen først og fremst har et lokalt perspektiv, og vinneren bør være Fredrikstad-basert, understrekes det at den også kan gis til lokale aktører som bidrar til bistands- og fredsprosjekter i andre deler av verden.

– Vi har gitt prisen til både folk som driver med internasjonalt fredsarbeid, men også til dem som jobber veldig lokalt. I fjor gikk den for eksempel til Trosvik IF, fordi de samler folk her og bidrar til fredelige forhold – og til forbrødring, som det står i Nobels testamente, forteller Thomas.

Nå ønsker de altså innspill fra Fredrikstads befolkning til hvem de mener bør få den 15. utgaven av den lokale fredsprisen. Fristen for å nominere sin kandidat er 24. november, og forslagene kan sendes enten per e-post eller i brevs form (se faktaboks).

– Vi har også en Facebook-side man kan bruke, men e-post er nok det enkleste for oss. Send inn navn på din kandidat, enten en enkeltperson eller gruppe/lag/forening, og gjerne med en liten begrunnelse og hvor vi kan finne mer informasjon om kandidaten.

Nestleder Heidi Thorbjørnsen, seniorleder Jørgen Næs og styreleder Tim Kaaber i Trosvik IF mottar Amnesty International gruppe 35 Fedrikstads lokale fredspris for sitt systematiske arbeid med integrering og inkludering gjennom idretten.

– Vi ønsker å ha litt hemmelighold og spenning, at det skal være gøy å følge med, men gjerne en offentlig debatt også – at folk lager kampanjer for sine kandidater. Dette skal ikke handle om hvem som sitter i gruppa som avgjør, og hvilke kontakter vi har. Vi ønsker en bred høring fra offentligheten i Fredrikstad, sier Thomas.

– Nå har dere delt ut prisen 14 ganger tidligere, men dere har fortsatt stor tro på at det finnes mange verdige vinnere der ute som enda ikke har fått den?

– Ja, absolutt! Ikke minst når vi ser på listene over forslag fra tidligere år. Det har gjerne vært tøff konkurranse om hvem som skal vinne, så vi vet at det er enormt mange gode kandidater. I tillegg er det mye ny aktivitet som har dukket opp de siste tre-fire årene, også under koronapandemien. Vi har lagt merke til at folk skaper nye ideer, organisasjoner og nettverk, og ikke minst ser nye behov og problemstillinger. Så en periode med nødvendighet og vanskeligheter har også ført til nyskaping i freds- og forsoningsarbeidet, svarer Thomas.

---

Amnesty Fredrikstads fredspris

  • For å nominere din kandidat, kan du sende e-post til ant@hiof.no eller talberg.ar@gmail.com
  • Forslag kan også sendes per post til Andrew Thomas, Ymersvei 7D, 1654 Sellebakk
  • Legg gjerne ved en kort begrunnelse for hvorfor du mener denne personen, gruppa, laget eller foreningen er en verdig vinner
  • Nominasjonsfristen er satt til torsdag 24. november
  • Disse 14 har mottatt prisen tidligere:
    • Trosvik IF (2021)
    • Eva Lotta Sandberg (2020)
    • Line Viken Borgersen (2019)
    • Kristoffer Lorang Mathisen (2018)
    • Inger Marie Fjeldbråten (2017)
    • Jeanette og Håkon Olsen (2016)
    • Nils Malcolm (2015)
    • Hilde Brun Andersen (2014)
    • Liv Mari Henriksen (2013)
    • Chivi Foundation (2012)
    • Petter Skauen (2011)
    • Natalina Wanda (2010)
    • Jan Kåre Fjeld (2009)
    • Hoger Amin Karadakhi (2008)

---

Jubileumsmarkering

Etter to år med koronabegrensede prisoverrekkelser, skal det nå igjen trommes sammen til et større arrangement rundt tildelingen 10. desember. Dette vil finne sted i foajeen utenfor aulaen ved Fredrikstad bibliotek.

– Amnesty i Fredrikstad deler ut sin lokale fredspris i år for 15. gang, og vi ønsker å feire litt ekstra. 15 er et halvrundt tall og vi setter pris på arbeidet våre 14 tidligere vinnere har gjort og fortsetter å gjøre, skriver de i pressemeldingen.

– Det blir med brask og bram, musikalske innslag og taler, i tillegg til overrekkelse av selve prisen. Endelig er det lov å gjennomføre dette arrangementet innendørs igjen, for i desember hadde det nok vært litt dårlig stemning for å gjøre dette ute, utdyper Thomas.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen