Nyheter

Slitne, men kjære klesplagg reddes på biblioteket

Fredrikstad bibliotek omfavner gjenbrukstrenden. Med god hjelp fra sykyndige sanitetskvinner kan man nå få reparert eller sydd om den skjorta eller buksa som ellers ville blitt liggende ubrukt eller kastet.

– Kjempefint, og noe vi har ventet på lenge!

Det fastslår Hilde Hovland overfor Dagsavisen Demokraten om det nystartede gratistilbudet, mens hun sitter ved symaskinen. Hun har for anledningen tatt med seg et plagg i rosa kordfløyel som trenger litt omsorg.

– Nå reparerer jeg et skjørt som var litt skadet, setter inn en ny glidelås så det kan brukes om igjen, forklarer Hovland med et smil.

Hilde Hovland reparerer et skjørt på «Søm & kaffe» ved Fredrikstad bibliotek.

Grønn delingskultur

Fire mandagskvelder denne høsten inviterer nemlig Fredrikstad bibliotek til «Søm & kaffe», der byens befolkning kan stikke innom for å fikse klær eller annet som trenger en runde eller to med nål og tråd.

– Vi har tre symaskiner, og tenkte at de ikke bare kunne stå der uten å bli brukt. Ikke alle har råd eller mulighet til å kjøpe seg en egen symaskin. Det er også veldig søkelys på at vi skal bli grønnere, reparere ting i stedet for å kaste, og så er det harde økonomiske tider for mange. Derfor tenkte vi at dette kunne være noe som folk har glede av, forteller avdelingsleder Elin Anette Hegge ved bibliotekets voksenavdeling.

Avdelingsleder Elin Anette Hegge ved Fredrikstad biblioteks voksenavdeling under ett av bibliotekets «Søm & kaffe»-arrangementer.

Hun tok kontakt med Norske Kvinners Sanitetsforening i Fredrikstad for å høre om de hadde noen sykyndige medlemmer som kunne tenke seg å stille opp som veiledere, og fikk raskt napp fra trioen Berit Solgaard, Berit Stene og Torild Lauritzen.

– Det er bare å komme og benytte oss, vi har jo erfaring. En er tilfeldigvis fagperson, mens vi andre bare har sydd hele livet. Om man vil gjøre om på noe, reparere et hull på kneet, alt mulig sånne småting, utdyper Solgaard mellom slagene.

– Men det er viktig å presisere at dette ikke er et sykurs, men hjelp til å kunne gjøre det selv, legger hun til.

Redesign i vinden

Da Dagsavisen Demokraten stakk innom mandag, var to av symaskinene i bruk. Flere andre hadde også vært innom både tidligere på kvelden og uka før, for å få kjærkommen syhjelp.

– Så det ser ut som det er et behov, slik vi hadde håpet. Det er mange som ikke har symaskin hjemme, så da er det veldig hyggelig å kunne gi dem et tilbud. Dette med gjenbruk er veldig i tiden, og forrige gang var det et par studenter her. Blant annet en ung gutt som kom med skjortene til faren sin, som han ville sy inn til 70-tallsstil. Da hadde vi det riktig så trivelig her, sier Solgaard.

Nettopp gjenbruks- og redesigntrenden, som har blitt løftet fram av profiler som Jenny Skavlan, er en av motivasjonene for at Hilde Hovland oppsøkte bibliotekets symaskiner.

– Jeg har blitt mer opptatt av det med tida. Miljøaspektet er selvfølgelig en viktig del av det, men også med tanke på kunnskaper som går tapt. Ved å reparere ting i stedet for å kaste og kjøpe nytt er man samtidig med på å ta vare på den kunnskapen, og det syns jeg er fint, sier hun.

Berit Stene fra Norske Kvinners Sanitetsforening hjelper Unvery med å legge opp en bukse på «Søm & kaffe» ved Fredrikstad bibliotek.

Åpne for mer

Og selv om det i første omgang bare er satt opp to kvelder til, ønsker både biblioteket og sanitetskvinnene mer enn gjerne å fortsette samarbeidet – forutsatt at interessen fra befolkningen er der.

– Man ser ofte at det trengs tid for å etablere et nytt tilbud, men vi har fått masse spørsmål og andre som sier de vil komme neste uke. Så det er tydelig at vi traff en nerve, tenker jeg. Og er det et ønske om mer, prøver vi på ett eller annet vis å få til noe etter jul igjen, sier Elin Anette Hegge.

– Jeg må også benytte anledningen til å skryte av disse damene fra sanitetsforeningen, for de vil sikkert ikke framheve seg selv. De er fantastisk flinke både med tanke på å gjøre dette til en hyggelig kveld, og at de har mange års erfaring. Og ikke minst at de bidrar til å føre videre en god, gammel kunnskap, avslutter hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Mer fra Dagsavisen