Nyheter

Slik vil Trosvik IF lage «ungdomsklubb»

Trosvik IF vil at klubbhuset blir arbeidsplass for en kommunalt ansatt miljøarbeider, og håper idrettsanlegget kan bli en slags ungdomsklubb.

– Vi har en plan med flere grep for å ta klubben videre, der ett av dem er å åpne klubbhuset mer, sier Geir Amundsen, som sitter i sportsutvalget i klubben.

Bakgrunnen for ønsket om å skape et samlingssted for barn og ungdom på klubbhuset, er en kombinasjon av flere faktorer: Mangel på andre tilbud, behovet for et slikt tilbud og et ønske om at færre slutter med fotball i ungdomsskolealder.

– Vi oppfatter at vi har et ganske røft ungdomsmiljø i det store, bynære nedslagsfeltet vårt med flere skoler. Samtidig er det ikke så mange alternativer til å henge ute. Muligheten ligger i at mange av de ikke-aktive allerede henger her ved idrettsplassen, hvor de ser kompisene trene eller spille kamper. Vi ligger fantastisk plassert midt i et større boligområde og er allerede et samlingssted for mange. Derfor ønsker vi å bygge klubb rundt huset og gjennom aktivitet her, utdyper Amundsen, rekrutteringsansvarlig Kristian Smiseth og sportslig leder Georg Johannessen overfor Dagsavisen Demokraten.

Noe å gjøre – trygt å være

Trosvik IF har søkt kommunen om støtte til prosjektet. Det innebærer 40.000 kroner i oppstartsmidler, til innkjøp av nytt utstyr som bordtennisbord, kurver til frisbeegolf, en spillkonsoll og et nytt lydanlegg.

TIF har også søkt om driftsmidler til det de ser for seg skal bli et ettårig pilotprosjekt. Det innebærer at en kommunalt ansatt miljøarbeider ukentlig jobber 10-15 timer på klubbhuset ettermiddags- og kveldstid.

Vi tror at idretten kan spille en viktigere og større rolle.

—  Geir Amundsen, sportsutvalget i Trosvik IF

Resterende bemanning har klubben tenkt å dekke inn på frivillighet, som byens største breddefotballklubb allerede er prisgitt med sine nær 600 medlemmer. De vil også ha med seg juniorspillere som assistenter. Det vil blant annet gjøre det mulig å drifte en enkel kafé på «fritidsklubben». Det er også satt ned en arbeidsgruppe i klubben for å se på muligheten for tilbud om leksehjelp.

– Ambisjonen er at klubbhuset ikke bare skal være et hengested, men en arena hvor man kan gjøre noe gøy sammen i trygge omgivelser. Det kan også være å samles for å se fotballkamper på TV, game, spille brettspill og kjøre quizkvelder. Foruten at det blir et fritidstilbud til flere enn bare idrettsaktive medlemmer, er det også et tiltak som kan bidra til å knytte aktive medlemmer tettere sammen, mener trioen.

– Vi håper også at tiltaket vil bidra til mindre frafall i idretten. Klarer vi å beholde flere medlemmer på denne måten, eller rekruttere nye inn, er det en kjempegevinst både for TIF og for samfunnet, poengterer Smiseth.

Oppvekst og integrering

Trioen forteller at de har fått et muntlig tilsagn om at de vil få støtte til i alle fall deler av tiltaket, men venter på et formelt svar.

– Det virker som det er politisk interesse og nysgjerrighet for klubben som fritidsarena – også utover idrettsaktivitetene vi har tilbudt i mange år. Vi ser det som et forebyggende tiltak, og håper at politikerne gjør det samme. Det er et vinn-vinn-tiltak, da kommunen også vil få flere øyne og ører ute i felt dersom de har egne miljøarbeidere i slike tiltak, påpeker Amundsen.

Daglig leder Stefan Løkse og Fredrikstad Idrettsråd heier på Trosvik IFs sosiale tiltak.

I søknaden til Fredrikstad kommune, argumenterer klubben blant annet slik for hvorfor initiativet bør bli tatt på alvor:

«I Trosvik står fotballglede, fellesskap og tilhørighet i fokus, og vi gir et lavterskeltilbud til absolutt alle uansett bakgrunn, ferdighets- og ambisjonsnivå. Vår målsetning er ikke primært å få fram fotballspillere, men å bidra til en trygg og god oppvekst for barn og unge i vår lille krok av verden. Klubbens verdigrunnlag oppsummeres kanskje best i slagordet «Alle skal med», og klubbens bidrag til integrering av alle uansett trekkes fram i den forbindelse».

– Vi mener at dette kostnadsmessig er en god løsning for kommunen. Frivillige har vi allerede her og klubbhuset står jo her. Så ber vi om den lille summen for én fagperson til bemanning, nettopp for å styrke tilbudet, påpeker Smiseth.

Kanskje kan også det allerede store frivilligkorpset i Trosvik IF bli enda større, håper de, når det trengs voksne til mer enn sport og styre to-tre kvelder i uka.

– Klubbhuskveldene kan bli en møtearena også for voksne, hvor man bygger vennskap og bruker kvalitetstid med egne barn, foreslår Georg Johannessen.

Idrettsrådet heier

Denne formen for lokalsamfunnsansvar har tidligere vært et tema på et møte med Fredrikstad Idrettsråd (FRID), der Selbak TIF som vertskap hadde selskap av blant andre Trosvik, Lisleby, Kråkerøy, Begby og Gresvik.

– Vi i idrettslagene er tett på ungdommen og ønsker et mer formelt, forebyggende samarbeid med offentlige instanser, der idrettslagene spiller en mer aktiv rolle. Vi tror at idretten kan spille en viktigere og større rolle, slår Geir Amundsen fast.

Det har også daglig leder Stefan Løkse i FRID inntrykk av at flere klubber ønsker.

– Jeg vet fra møtet vi hadde før sommerferien at flere er interessert i å se på mulighetene for å ta en større, aktiv rolle i å skape trygge lokalsamfunn, avhengig av klubbstørrelse og ressurser naturligvis. Og dette heier selvsagt FRID på, sier Løkse, som gleder seg over Trosviks planer.

– Idrettslagene er nok den største formen for fritidsaktivitet vi har i Fredrikstad, og da synes jeg områderettet innsats som dette er en god og riktig retning å gå i. Når det gjelder å ta en større rolle i samfunnet for øvrig, må jeg også få si at Trosvik og flere andre allerede er langt framme, slutter Løkse.

Mer fra Dagsavisen