Nyheter

Viken-topp inn fra sidelinja på overtid – blir sjef i nye Østfold

Solveig Helene Olsen (47) fra Moss blir øverste administrative leder når Østfold gjenoppstår som eget fylke.

– Vi er veldig fornøyde, og var samstemte i at dette er den beste løsningen, sier lederen av ansettelsesutvalget for tilsetting av fylkeskommunedirektør i nye Østfold, Cecilie Agnalt (Ap) til Dagsavisen Demokraten.

Onsdag 15. september vedtok fylkestinget i Viken enstemmig å ansette Solveig Helene Olsen som ny fylkeskommunedirektør – tilsvarende den tidligere fylkesrådmannsstillingen, og altså den øverste administrative posisjonen i fylkeskommunen – når Østfold igjen blir eget fylke fra 1. januar 2024. Fram til denne datoen vil hun være prosjektleder for byggingen av den nyetablerte fylkeskommunen.

– Vi er glade for at Solveig Helene Olsen takket ja. Hun er en samlende, motiverende, kunnskapsrik og trygg person som ved sine lederegenskaper evner å knytte Østfold sterkere sammen. Hun ser de store linjene, og er opptatt av det som løfter befolkningen i Østfold, som utdanning, folkehelse, infrastruktur og så videre, uttaler Agnalt i en pressemelding.

Cecilie Agnalt, Østfold Ap. Her ved Kirkeparken og rådhuset i Moss.

– Solveig har en stor og spennende oppgave foran seg, og gode medarbeidere med seg. Med et godt politisk samspill skal vi sammen sette retning for nye Østfold, sier hun videre.

Søkte etter fristen

Olsen kommer fra stillingen som fylkesdirektør for utdanning og kompetanse i Viken fylkeskommune, og hadde tilsvarende stilling i Østfold før fylkessammenslåingen i 2020. Tidligere har hun blant annet jobbet åtte år ved Kirkeparken videregående skole i hjembyen, de fire siste av disse årene som skolens rektor.

Rekrutteringsbyrået Visindi har bistått Viken fylkeskommune i prosessen med å finne nye toppledere i både Akershus, Buskerud og Østfold når de tre fylkene gjenoppstår.

47-åringen var ikke blant de 15 søkerne på Østfold-lista som ble offentliggjort etter søknadsfristen til stillingen utløp 21. august. Men som Fredriksstad Blad kunne melde tidligere i september, kom det inn flere søknader etter fristen, og ansettelsesutvalget valgte derfor å åpne prosessen igjen.

Det eneste nye navnet på den oppdaterte søkerlista som kom ut av dette, var nettopp Solveig Helene Olsen, som nå altså har endt opp med å bli ansatt i stillingen.

– Det er fullt lovlig, og absolutt ikke uvanlig å åpne for å vurdere søknader som kommer inn etter fristen. Vi tok opp dette i ansettelsesutvalget etter å ha fått et spørsmål om å gjenåpne søkerlista, da det hadde kommet inn flere søknader etter fristen, og valgte å gjøre det fordi vi ønsket en bredest mulig prosess. På den måten kom Solveig Helene Olsen med i den oppdaterte søkerlista, og har vært del av den videre prosessen på lik linje med alle de andre søkerne, kommenterer Cecilie Agnalt.

– Var dette et signal om at dere ikke var helt fornøyde med de søkerne som hadde kommet inn da søknadsfristen gikk ut?

– Absolutt ikke. Vi hadde en kjempegod liste, og var i en veldig heldig situasjon med mange godt kvalifiserte søkere. Så var det sånn at Solveig hadde et mangfold i søknaden sin som ga gode svar på den utlysningen vi hadde. Hun oppleves som en veldig god sjef, og opptatt av å løse de store utfordringene Østfold står overfor framover – som hun også har god erfaring med fra tidligere, svarer Agnalt.

Se hele lista her:

NummerNavnAlderPoststedStilling
1Thor Egil Andersen46EngelsvikenInnsatsleder/paramedic
2Hilde Bruhaug53HaldenHjelpepleier
3Mann54
4Hans Jørgen Gade59BorgenhaugenSeksjonsleder
5Mann54
6Kvinne61
7Geir Runar Johannessen54OsloOmrådedirektør
8Håkon Johnsen56MossFylkesdirektør
9Svetlana Kobets36HaldenEnhetsleder
10Trukket
11Andreas Lervik52SarpsborgKommunedirektør
12Roger Schjerva54HaldenSekretariatssjef
13Mette Sinding-Johnsen58RolvsøyNæringsdrivende
14Mann50
15Mann61
16Solveig Helene Olsen47MossFylkesdirektør

– Trygg på laget

Den nyansatte prosjektlederen og kommende fylkeskommunedirektøren for nye Østfold er selv spent på å ta fatt på nye arbeidsoppgaver.

– Første oppgave blir å lose alle medarbeidere inn i ny organisasjon på en trygg og mest mulig forutsigbar måte, slik at vi er beredt til å yte best mulig tjenester til innbyggerne og være en god samfunnsutvikler og samarbeidspartner når nye Østfold fylkeskommune blir en realitet 1. januar 2024, sier Solveig Helene Olsen i pressemeldingen fra Viken fylkeskommune.

– Den nye fylkeskommunen bygges av medarbeidere som har stått i endring og omstilling gjennom flere år. Først gjennom etableringen av Viken, så pandemi og nå oppløsning av Viken. Det har vært krevende, samtidig gir det oss en solid kompetanse til å omstille og tenke nytt om oppdraget vi har. Jeg er derfor trygg på at det er det beste laget jeg har med meg når byggearbeidet nå starter, legger hun til.

Overfor Dagsavisen Demokraten understreker Olsen at erfaringene fra det sammenslåtte fylket de siste par årene vil bli nyttige å ta med seg når de tre igjen går hver til sitt.

– Jeg tenker at vi har lært mye gjennom å være Viken, og at vi må ta med oss det vi har vært gode på videre inn i nye Østfold og bygge på det, sier hun.

På spørsmål om bakgrunnen for at hun kom inn i prosessen på et senere tidspunkt enn de øvrige søkerne, og etter den opprinnelige søknadsfristen, har Olsen følgende forklaring:

– Jeg brukte litt tid på å bestemme meg for om jeg ønsket å søke på stillingen, for det er et stort ansvar som følger med den. Men jeg er veldig takknemlig for at ansettelsesutvalget åpnet for å ta imot søknader også etter at fristen for å søke var ute, sier Olsen.

– Dette er en krevende topplederstilling, med mye jobb som skal gjøres og mange prosesser som må kjøres på en god måte før den nye fylkeskommunene er oppe og går. Så jeg tror det blir arbeidsomt, men også veldig morsomt. Jeg vet at jeg skal jobbe med mange dyktige medarbeidere og ledere, og at det er stor politisk vilje til å opprette en ny og sterkere Østfold fylkeskommune, avslutter hun.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: