Nyheter

Ny vannledning skal gjøre Engelsviken-området mindre sårbart

En viktig etappe på Fredrikstad kommunes ringledningssystem vil sørge for at langt færre mister vannet om det skulle oppstå en lekkasje.

– Det er jo sånn at vi har hatt en del lekkasjeproblematikk oppe på Skontorp og Gaustad, og da mister i prinsippet hele Engelsviken-området vannet, forteller overingeniør Terje Langgård ved vann og avløp i Fredrikstad kommune til Dagsavisen Demokraten.

Og det er det Fredrikstad kommune nå ønsker å få en slutt på. I juni startet derfor arbeidene med å legge en 1.100 meter lang, ny hovedvannledning fra sjøkanten innerst i Grunnvika opp til krysset Grundvikveien/Rødsbråtan. Dermed vil den siste brikken falle på plass med tanke på en mer stabil og trygg vannforsyning for beboerne fra Gaustad og utover mot kysten.

– Det blir mindre sårbart for alle dem som mistet vannet før, fordi man får tosidig forsyning. Så det er et viktig og etterlengtet prosjekt, selv om det ikke er det største, fastslår Langgård.

– Nå blir det faktisk sånn at hvis vannledningen ryker på Skontorp eller Gaustad, så stenger man ut de slusene og ventilene som er på det strekket mellom to kummer, og så har resten vann. Så enkelt er det, sier han videre.

Treffsikkert

Det er Park & Anlegg som er hovedentreprenør på prosjektet, med en anslått prislapp på i overkant av 11 millioner kroner pluss moms. Ledningen kobles på det eksisterende vannettet som kommer sjøveien fra Slevik via Hankøsundet og videre inn i Elingårdskilen.

De første 350 meterne fra sjøkanten og oppover går den gjennom fjellet, der det er underentreprenør Bortech som har stått for denne delen av arbeidene. Kommunens prosjektleder Christine Fugland Halvorsen er godt fornøyd med arbeidene som har blitt gjort så langt, spesielt med tanke på at borejobben måtte løses på utradisjonelt vis.

– Man pleier å bore nedenfra og opp, enkelt sagt for å finne riktig retning. Men fordi det er særdeles lite plass her nede, er det ikke mulig å få boreriggen hit, da ville vi ikke klart å holde kravet til å ha åpen vei hele tida. Så da ble det boring ovenfra og ned, og det er derfor vi er så fornøyde med at de har klart å treffe så godt som de har gjort. Åpningen skulle vært 1,40 meter lenger til siden, men vi kan fint leve med at den kommer ut her, sier hun.

350 meter av den nye vannledningen mellom Grundvik og Haviken i Engelsviken i Fredrikstad går gjennom fjellet, før resten legges under og langs Grundvikveien.

Per nå er rundt halvparten, og trolig den mest krevende delen, av ledningsstrekket ferdiglagt. Planen er at prosjektet skal stå ferdig i slutten av november.

– Hittil, bank i bordet, er vi i henhold til fremdriftsplan, og det vi anså som det mest kritiske på prosjektet har vært utført på en særdeles god måte. Det hender ganske ofte, på et så langt strekk, at man må bore flere ganger. Her traff de på første forsøk, sier Halvorsen videre.

Beredt på dårlig grunn

Men selv om det nå «bare» skal graves på de resterende 600 meterne opp langs Grundvikveien til krysset ved Rødsbråtan, er både kommunen og entreprenøren forberedt på – og har tatt høyde for – å støte på noen mulige utfordringer.

– Akkurat ved tilkoblingen i nord må vi nok ha noen prøvegravinger underveis, fordi det antas å være litt dårlige masser ved tilkoblingspunktet, så der kan det hende vi må gjøre noen tiltak. Det er den siste lille haka vi har, men som vi håper og regner med skal gå bra, sier Halvorsen.

– 90 til 95 prosent av det som står igjen er graving i veien og maks halvannen meter dybde. Vi vet av erfaring at det er dårlig grunn under, men er såpass høyt opp mot veifyllingen at vi ikke anser det som noe problem. Det er bare akkurat ved tilkoblingspunktet at vi må lytt dypere ned, men det fikser de, supplerer Terje Langgård.

I hullet bak Terje Langgård, Axel B. Skistad og Christine Fugland Halvorsen skal det plasseres en tre meter høy kum.

Og han får de nødvendige forsikringer fra prosjektingeniør Axel B. Skistad i Park & Anlegg:

– Vi har drevet med dette en stund, så dette kan vi. Og så lenge man vet litt om hvordan grunnen er, så tar vi hensyn til det og graver etter forholdene, så det skal gå fint, fastslår han.

– Kjærkomment

Leder for Engelsviken Lokalsamfunnsutvalg (LSU), Olav Wassli, kan skrive under på kommunens beskrivelse av den nye vannledningen som etterlengtet. Bare siden han selv flyttet til Engelsviken i 2018 anslår han at det tre-fire ganger har oppstått lekkasjer som har medført stengt vann for store deler av området.

– De har vært veldig raske til å sette ut vannvogner, så det har ikke vært noe stort problem sånn sett, men det er nok likevel mange som er veldig fornøyde med at dette kommer på plass. Da slipper man jo også å hente vann om det skulle oppstå en ny driftsstans.

– Jeg har skjønt at det har vært snakk om dette lenge, og nå har de endelig kommet dit at det blir gjort. Det er kjærkomment og tas imot med stor takk, sier Wassli.

Han benytter samtidig anledningen til å rose kommunen for måten de har involvert innbyggerne i prosjektet.

– De har varslet bra i forkant, vært flinke til å informere og hatt en egen kontaktperson man kan snakke med om man lurer på noe. De som bor i nærheten av anleggsområdet har også fått mulighet til å komme og se på arbeidene med boring gjennom fjellet, så det har vært veldig bra, sier Wassli.

Det store bildet

Prosjektet er samtidig en del av det store helhetlige og løpende arbeidet som gjøres med å oppgradere vann- og avløpsnettet i Fredrikstad, der det hele tida må besluttes hvor det haster mest.

– Dette har stått på vent noen år. På vann og avløp investerer vi mellom 150 og 200 millioner i året, og da blir det gjort kontinuerlige vurderinger på hvilke prosjekter som skal tas når, med tanke på hva vi har rom for innafor budsjettene, forteller Terje Langgård.

– Vi er vel ikke helt i mål her ute, det er noen biter som er gammelt enda, men dette er i alle fall en viktig bit for å sikre en ordentlig vannforsyning, avslutter overingeniøren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen






Mer fra Dagsavisen