Nyheter

Laglederen som vil at alle får blomstre

Fredrikstads nye sentrumsleder, sarpingen Malin Carita Lind (41) kan nesten ikke vente med å få lede laget av store og små verdiskapere i byen hun nå regner som hjemme.

– Jeg kommer til dekket bord. Det er en gavepakke av et sentrum å komme til.

Forutsetningene bør være gode for å lykkes, mener hun, og det mangler ikke på entusiasme hos Malin Carita Lind, etter at hun onsdag ble bekreftet som Fredrikstad Næringsforenings nye sentrumsleder.

Sentralt for stillingen er samhandling med byens næringsdrivende og å øke byens attraktivitet for både besøkende og drivere.

Det går, lovordene om byen til tross, ikke av seg selv, påpeker hun.

– For å møte dette i et kommersielt perspektiv må man være aktuell, følge trender og se morgendagens behov. Attraktivitet er ferskvare og det betinger kontinuerlig utvikling og proaktivitet for å opprettholde en slik posisjon, erklærer næringslivets nye koordinator for byutvikling.

Begynner å likne en storby

Nøkkelen for å få til dette ligger i samarbeid og godt lagspill, mener Lind, som vokste opp på Tune med familierøtter i Torsnes, hvor hun nå selv har bodd de siste 14 årene.

– Jeg traff en mann fra Torsnes da, vet du. Det var ikke vanskelig å flytte dit, smiler hun.

Faren drev fem dagligvarebutikker i Sarpsborg innen Sivo-kjeden på 80-tallet. Da var hele familien i sving, også den yngste poden: Malin. Allerede fra seksårsalderen fikk hun lov å hjelpe til. Små oppgaver som å sortere flasker til panting føltes store og viktige – etter hvert gjorde vasking av toaletter det samme.

– Du kan si at jeg har gått den beste skolen innen varehandel.

Fredrikstad er en by i en spennende utvikling, mener den nye sentrumslederen, Malin Carita Lind.

I familiens butikker jobbet alle på lag. Kanskje er det derfor Lind brenner så lidenskapelig for å lede laget av store og små verdiskapere i byen hun nå regner som hjemme.

– Fredrikstads største potensial for utvikling ligger i samarbeid og i det å selge byen som helhet. Vi må spille på hverandres styrker. Vi trenger alle – også de små, lokale, som ofte er krydderet i en bys næringsliv og attraksjonspakke til dem som besøker oss. Et fotballag kan jo heller ikke bestå av 11 spisser, poengterer Lind.

Som lagleder ser hun for seg at hun skal ivareta et allerede godt samarbeid blant Fredrikstad sentrums mange aktører. Byen er i en svært spennende utvikling, synes hun.

– Her har et allerede godt samarbeid bidratt til at byen er i ferd med å utvikle seg til en større by. Fredrikstad har snart et sentrum med flere bydeler, og får noen storbytrekk. Men da er det viktig at vi fortsatt spiller på lag, også bydelene seg imellom. Det er jo ikke sånn at den ene restauranten blir bra fordi en annen er dårlig. At flere er bra vil styrke alle, mener Lind.

– Har virkelig overbevist oss

Hun beskriver Fredrikstad-folk som patriotiske og stolte, men samtidig joviale, nedpå, hardtarbeidende og jordnære.

– Det gir en god atmosfære for våre mange besøkende, påpeker hun, og mener det ikke er noen fare for at lokalpatriotismen kan bikke over.

– Nei, nei – vi blir ikke høye på pæra. Fredrikstad skal bevare sine kvaliteter som en åpen, inkluderende og folkelig by, og dette vil jeg bidra til. Men jeg mener at man ikke skal være redd for å sette seg for høye mål. Det gjør bare at man strekker seg lengre, påpeker sentrumslederen, som starter i jobben allerede 1. september.

Jeg har fått mer og mer lyst på jobben for hver runde med tester og intervjuer.

—  Malin Carita Lind, ny sentrumsleder i Fredrikstad

Hennes nye sjef i Fredrikstad Næringsforening, Kjell Arne Græsdal har overfor Dagsavisen Demokraten påpekt at de har gjennomført en svært grundig rekrutteringsprosess, der mange kvalifiserte kandidater er blitt godt testet for å stikke seg ut som det beste valget. Det har ikke virket avskrekkende på Lind – snarere tvert imot.

– Jeg synes det har vært en veldig proff prosess, som i tillegg til grundig har vært effektiv og komprimert. Det er ennå under to uker siden jeg var inne til første intervju, så det har vært kort prosess. Det liker jeg. Samtidig har den vært inspirerende. Jeg har fått mer og mer lyst på jobben for hver runde med tester og intervjuer. Jeg gleder meg og er utrolig takknemlig for muligheten, smiler hun.

Lind startet allerede som 23-åring sin første bedrift med sko- og klesbutikken Confident i Sarpsborg. Siden den gang har hun bygget solid kompetanse innen salg, markedsføring, konseptutvikling, merkevarebygging, personal- og organisasjonsutvikling, drift og økonomi.

Hun har også tidligere eid og drevet Store Tune Gård barnehage i flere år, før hun solgte den og startet innovasjonsselskapet Cube8 sammen med ektemannen Bjarne Peder Lind i 2016.

Nå overtar hun den svært sentrale jobben som sentrumsleder, som Line Jeppesen og Stine Ferguson har hatt før henne. Græsdal sier de er glade for å ha fått byutviklingens nye frontfigur med på laget. Han er trygg på at de har gjort et godt valg.

– Hun har stor drivkraft, og har virkelig overbevist oss med et godt blikk for videreutvikling av Fredrikstad sentrum, sammen med aktørene, for å møte framtidens krav til attraktive byer, sier Græsdal.

Selv om sentrum er hennes nye hjertebarn, har Lind ingen intensjoner om å bli et bytryne.

– Nå er Fredrikstad en by med flere broer, og jeg ser meg selv som en brobygger. Jeg skal ikke fremme meg selv, men tilrettelegge, inkludere og lytte sånn at alle aktører i sentrum får blomstre, slutter hun.

Mer fra Dagsavisen