Nyheter

Høyere uføreandel i Østfold enn i resten av Øst-Viken

Andelen uføretrygdede har gått litt ned i de fleste Østfold-kommunene i løpet av det siste året, men er fortsatt en god del høyere enn landsgjennomsnittet.

I en pressemelding fra Nav Øst-Viken opplyses det at 51.802 personer i regionen – som dekker Østfold, Follo og Romerike – mottok uføretrygd ved utgangen av juni i år. Dette utgjør ifølge Nav 10,6 prosent av befolkningen mellom 18 og 67 år, og selv om andelen har gått ned med 0,2 prosentpoeng fra samme tid i fjor, har antallet mottakere økt med 315 personer.

På landsbasis var det registrert 362.766 uføretrygdede per juni 2022, en andel på 10,5 prosent, det samme som året før.

– Vi har fortsatt en høy andel uføretrygdede i Øst-Viken, dette gjelder spesielt i de tidligere Østfold-kommunene. Selv om andelen har sunket svakt i Øst-Viken de siste to årene, har vi fortsatt et stykke igjen for å komme ned på 2017-nivået (10,1 prosent, journ.anm.), sier direktør Steinar Hansen i Nav Øst-Viken i pressemeldingen.

Stabilt høy andel unge

Han forteller videre at de samarbeider med blant annet helsevesenet og skolesektoren om mange konkrete tiltak, som de på sikt håper skal bidra til å redusere antallet uføre.

Direktør i Nav Øst-Viken, Steinar Hansen.

– Det behøves en tidlig og målrettet innsats, særlig rettet mot de unge, for at personer skal unngå å gå over på uføretrygd. Som vi vet kommer man sjelden tilbake til arbeid når man har kommet dit, fortsetter Hansen.

Den nyeste tilgjengelige statistikken viser også at nesten 3.000 personer under 30 år mottok uføretrygd i andre kvartal i år, 2,8 prosent av befolkningen i regionen i denne aldersgruppen. Også her er andelen høyere enn nasjonalt, som lå på 2,6 prosent ved utgangen av juni.

I Øst-Viken er det Hvaler (6 prosent), Marker (5,8) og Indre Østfold (4,4) som har den høyeste andelen unge uføre. Lavest er denne prosentandelen i Ås (1,2), Lørenskog (1,8) og Nannestad (1,8).

Lavere utdanning, eldre befolkning

I pressemeldingen poengterer Nav også at det er store forskjeller mellom kommunene når det gjelder den totale uføreandelen. Marker (17,6 prosent) har høyest andel, etterfulgt av Aremark (16,9), Hvaler (16,5) og Rakkestad (16,0). I motsatt ende av tabellen ligger Ås (6,3), Rælingen (6,8) og Lørenskog (7,2).

Infografikk over andelen mottakere av uføretrygd i Øst-Viken ved utgangen av andre kvartal 2022.

Med unntak av Aremark, Våler og Rakkestad har andelen uføretrygdede gått ned i de øvrige Østfold-kommunene det siste året. Likevel er det kun to av Akershus-kommunene, Hurdal og Nes, som har en høyere uføreandel enn den laveste i Østfold (Råde).

– Vi ser at forhold knyttet til demografi, alder, utdanning, helse, Østfolds industrihistorie, næringsstruktur og arbeidsledighet kan forklare en del av forskjellene i uførenivået mellom tidligere Østfold og tidligere Akershus. Kommunene i tidligere Østfold har gjennom flere år hatt stor nedgang i antall industriarbeidsplasser, og har et lavere utdanningsnivå og en høyere alderssammensetning sammenlignet med resten av landet, uttaler Steinar Hansen til Dagsavisen Demokraten.

Men selv om disse forholdene er med på å forklare noe av skjevfordelingen av uføretrygdede innad i Øst-Viken, er Nav-direktøren klar på at de ikke forklarer alt.

– Forskning indikerer også at sosiale normer kan utgjøre en del av forklaringen, at mennesker påvirkes av atferden i sin omgangskrets og vår tilbøyelighet til å bli uføretrygdet øker dersom flere i omgangskretsen blir uføretrygdet. Samtidig viser forskning at stigma ved å leve på trygd kan være mindre dersom mange i omgangskretsen lever på trygd, utdyper Hansen.

Kjønnsforskjeller

Ut fra statistikken kommer det også fram at det både i Øst-Viken og nasjonalt er en betydelig høyere andel kvinner (henholdsvis 12,9 og 12,5 prosent) enn menn (8,4 og 8,5) som mottar uføretrygd.

Hansen understreker at det er vanskelig å si noe absolutt om årsakene til dette:

– Øst-Viken skiller seg ikke ut fra resten av landet på dette området, men vi vet at en kvinner i større grad jobber innen yrker som historisk har en større sykefraværsprosent. Og sykefraværet henger tett sammen med uføreandel. Graviditet forklarer en femtedel av kjønnsforskjellene, men også antall barn, helsetilstand og inntektsforskjeller spiller inn, avslutter Nav-direktøren.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

---

Mottakere av uføretrygd

Prosentandel av befolkningen i Østfold-kommunene mellom 18 og 67 år som mottok uføretrygd ved utgangen av juni 2022, og andel uføre under 30 år (endring fra samme måned i fjor):

  • Halden: 15,3 (-0,4) og 3,7 (-0,1)
  • Moss: 14,2 (-0,3) og 3,9 (likt)
  • Sarpsborg: 14,6 (-0,3) og 3,7 (-0,1)
  • Fredrikstad: 13,9 (-0,2) og 3,8 (likt)
  • Hvaler: 16,5 (-0,2) og 6 (+1,2)
  • Aremark: 16,9 (+1,0) og 3,7 (-0,3)
  • Marker: 17,6 (-1,1) og 5,8 (-0,3)
  • Indre Østfold: 13,8 (-0,1) og 4,4 (likt)
  • Skiptvet: 12,8 (-0,5) og 2,7 (-1,3)
  • Rakkestad: 16 (likt) og 4,0 (-0,2)
  • Råde: 11,4 (-1,1) og 2,9 (-0,7)
  • Våler: 12,2 (+0,3) og 2,7 (-0,3)

---






Mer fra Dagsavisen