Nyheter

Samfunnsengasjert sommerferie

Mens sola skinner ute, sitter disse ungdommene inne og diskuterer tunge temaer som menneskerettigheter, radikalisering og konspirasjonsteorier.

– Ved å være her får man motivasjon, man legger merke til de små tingene og lærer hvordan man kan takle de problemene vi møter på, hvordan man retter opp i dem og rett og slett bli bedre medborgere, forteller Amalia Tea Kolenko (15) med glød i stemmen.

Sammen med sju andre jenter i alderen 14 til 18 år bruker hun den siste uka før et nytt skoleår på Fredrikstad bibliotek og Demos Fredrikstads demokrati-camp, ett av kommunens gratis sommerskole-tilbud. Her lærer ungdommene blant annet mer om hvordan de kan jobbe for demokrati og menneskerettigheter, og mot ekstremisme og hat.

– En øyeåpner

De tre første dagene av campen har de hatt besøk av blant annet Det Europeiske Wergelandsenteret, ungdomspolitikere og ulike frivillige organisasjoner som har delt tips og triks om hvordan man kan bruke engasjementet sitt til å skape endringer i samfunnet. Ungdommene har også vært gjennom debatt- og dialogkurs, mens den avsluttende torsdagen tilbringes i Oslo og Bærum.

Her blir det først et besøk ved Holocaustsenteret for å lære mer om propaganda og konspirasjonsteorier, før turen går videre til 22. juli-senteret. Til sist skal de innom Al-Noor-moskeen, som var åsted for Philip Manshaus’ terrorangrep 10. august 2019. I tillegg får de som ønsker det mulighet til å besøke demokrativerkstedet på Utøya i løpet av høsten.

– Jeg syns det er veldig bra at vi får vært med på – og lært – så mye forskjellig, og at det i tillegg er gratis, fastslår Anniken Hedberg (14).

Deltakerne og kurslederne på Fredrikstad kommunes demokrati-camp for ungdom i august 2022. Bak f.v: Ayda Nabati (18). Andrea Wold Johansen (Fredrikstad bibliotek), Lana Gjølstad (15), Ellen Reiss (Demos Fredrikstad) og Amalia Tea Kolenko (15). Foran f.v: Zainaba Abdi Ahmed (15), Silje Duong (15), Oda Jacobsen (15), Anniken Hedberg (14) og Sanna Margrethe Nes (17).

Gjennom ulike øvelser får jentene også utfordret egne fordommer, eller reaksjonsmønstrene deres når de ser eller opplever noe som er ugreit.

– Selve opplegget er en øyeåpner, vil jeg si. Vi hadde en øvelse der vi ble spurt hva vi for eksempel ville svart på en rasistisk melding; om vi ville ignorert den, fortalt om den til venner eller rapportert den. Etter den øvelsen tror jeg vi alle kjente litt på at «herregud, jeg bare ignorerer hele tida, og gjør aldri noe med det». Sånn sett tror jeg det på en måte også motiverte oss til å faktisk gjøre noe med disse problemene som vi møter på nesten hver dag, sier Kolenko.

– Når vi drar på demokrati-camp eller deltar i frivillige organisasjoner eller partier, lærer vi mer om andre mennesker. Det kan også hjelpe til med å minske fordommer mot andre, og det er det som er hele poenget. Man skal gi informasjon, for hvis man har store fordommer mot andre mennesker, betyr det gjerne at man kan veldig lite om dem. At vi deltar i frivillighet vil hjelpe oss til å forstå mer enn vi kan fra før av, supplerer Zainaba Abdi Ahmed (15).

Bygger samhold

I beskrivelsen av sommerskole-tilbudet presiseres det at ingen forkunnskaper er nødvendig.

– Absolutt ikke. Du må være engasjert og kanskje like å diskutere litt, det er det eneste. Og man trenger egentlig ikke det heller, bare ha lyst til å lære mer og engasjere seg mer, utdyper prosjektkoordinator Ellen Reiss i Demos Fredrikstad.

– Jeg syns det er helt fantastisk at de bruker sommerferien og fritiden på dette, og jeg har absolutt stor tro på generasjonen som kommer nå, sier hun videre.

Dette er en liten camp i lille Fredrikstad, men fordi vi blir inspirert kan vi ta det med oss til å inspirere andre også

—  Amalia Tea Kolenko (15)

Demokrati-campen er samtidig ledd i Demos-prosjektets mål om å koordinere og styrke eksisterende arbeid med demokrati og medborgerskap blant barn og unge i Fredrikstad, forklarer Reiss:

– Vi ønsker å motivere og stimulere til engasjement, og mer ungdomsmedvirkning over hele linja. Derfor jobber vi også mye opp mot blant annet ungdomsrådet også. På våren i fjor hadde vi en ungdomsgruppe som arrangerte «Dyp debatt» på Litteraturhuset, der de bestemte tematikk, panel og spørsmål. Det handler om å motivere og gi muligheter, arenaer og nettverk – engasjement og solidaritet.

– Å bidra i demokratiet handler ikke bare om å stemme ved valg, men også om de tingene vi gjør hver dag. Det samholdet vi bygger, hvordan vi deltar i frivillighet – alt mulig er med på å bygge et godt demokrati, sier prosjektkoordinatoren.

Oda Jacobsen, Anniken Hedberg, Andrea Wold Johansen (Fredrikstad bibliotek), Ayda Nabati og Amalia Tea Kolenko på Fredrikstad kommunes demokrati-camp for ungdom i august 2022.

Ønsker å inspirere andre

Både deltakerne og selve tilbudet høster også lovord fra ungdomspolitikerne som gjestet demokrati-campen tirsdag.

– Jeg syns det er veldig bra at ungdom engasjerer seg, og at de gidder å bry seg om vår felles framtid. Det er også veldig bra at Fredrikstad kommune gidder å bruke penger på å engasjere unge, mener Frida Heie fra Fremskrittspartiets Ungdom (FpU).

Selv om de trolig er uenig om det meste annet, får hun støtte på akkurat dette punktet fra Ingerid Martinsen i Rød Ungdom (RU), som selv har deltatt på et lignende opplegg tidligere.

– Dette er en veldig fin måte å engasjere ungdom på. Det fikk meg til å melde meg inn i Rød Ungdom, så jeg håper at veldig mange av dem finner hvilket sted de hører til. Uansett hvilket parti eller organisasjon de velger å melde seg inn i, er det kjempeviktig å vise at man bryr seg om hva som skjer i samfunnet, fastslår Martinsen.

Og det er liten tvil om at deltakelsen på campen har gitt mersmak for de åtte som valgte bort solskinn og strandliv til fordel for kampen for en bedre og mer rettferdig verden.

– Dette er en liten camp i lille Fredrikstad, men fordi vi blir inspirert kan vi ta det med oss til å inspirere andre også. Kanskje til å bli med på flere møter, melde seg inn i organisasjoner, signere underskriftskampanjer. Sånne små ting som kan bidra til å hjelpe. Så selv om vi ikke gjør den store forskjellen akkurat her og nå, legger jeg merke til at alle vi som er her allerede har begynt å tenke litt større, avslutter Amalia Tea Kolenko med et smil.

Ungdomspolitikere fra alle partier besøkte demokrati-campen, ett av Fredrikstad kommunes sommerskoletilbud i 2022.

Hold deg oppdatert. Få daglig nyhetsbrev fra Dagsavisen

Nyeste fra Dagsavisen.no: