Nyheter

Norges mest usikre dam skal oppgraderes

Vannstanden i Stordammen i Fredrikstadmarka skal i løpet av uka senkes med halvannen meter før et viktig arbeid starter. Bading frarådes.

– Tiltakene som skal gjøres det neste året skal forhindre at Stordammen går til brudd, forklarer prosjektleder Tor Kolbjørnsvik i Fredrikstad kommune.

Stordammen tilfredsstiller ikke kravene i damsikkerhetsforskriften. Den ble for et år tilbake klassifisert som den mest usikre dammen i landet i en større kartlegging utført av Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), ifølge NRK.

Dammen er også plassert i klasse fire, som innebærer at flere enn 150 boenheter vil bli berørt dersom det går et brudd i dammen og vannmassene slippes fri.

NVE har tidligere advart om at klimaendringer vil øke faren for damulykker i framtiden.

Mange boliger er utsatt

Stordammen er en eldre fyllingsdam på løsmasser. Dersom vannet ved en flom skjærer ned i grunnen, vil det være fare på ferde.

– Det kan frigjøre hele vannmassen. Nedstrøms ligger mange boliger kritisk til, og oppgraderingene som nå skal gjøres skal sørge for at en flom heller går i overløpet, forklarer Kolbjørnsvik til Dagsavisen Demokraten.

I løpet av uka starter jobben med å tappe vannmagasinet i Stordammen – eller demningen – som til slutt skal være halvannen meter lavere mens arbeidet pågår.

KF Entreprenør AS, som er tildelt oppdraget, skal støpe en såkalt tettevegg i betong.

– Dagens demninger mot syd og deler av østsiden skal sjaktes ned og det støpes en tettevegg i betong. Den skal ha graderte masser på to sider. Tetteveggen skal hindre vannet i å skjære ned i massene dersom en flom inntreffer, forklarer Kolbjørnsvik.

Kommunen fraråder bading her i Stordammen i Fredrikstadmarka mens demningen skal gjennom oppgraderinger det neste året.

Fraråder bading

Vannstanden vil etter planen bli holdt nede fram til februar neste år, da vannmagasinet igjen vil fylles opp ved naturlig tilrenning. Nedbørsmengdene vil avgjøre hvor raskt vannstanden kommer tilbake til gammelt nivå i demningen.

I anleggsperioden fram til juli neste år vil Stordammen også få en ny damkrone, altså toppen av demningen, samt nytt flomløp på østsiden.

I tillegg skal det monteres instrumenter for elektronisk overvåking i demningen, som måler blant annet vannstand, temperatur og lekkasje og kan leses av fra kommunens driftssentral.

Skogsbilveien Kvernhusveien, fra Dølasletta til Stordammen, vil samtidig bli oppgradert for å få utført arbeidet med demningen. I anleggsperioden vil man se anleggsmaskiner kjøre til og fra dammen via Kvernhusveien og ved anleggsområdet vil det være begrenset framkommelighet for brukere av Fredrikstadmarka.

Turstier vil bli midlertidig lagt om rundt anleggsplassen.

Kommunen og entreprenøren opplyser at anleggsområdet vil bli sikret på forskriftsmessig måte, og ber publikum være oppmerksomme på anleggstrafikk og være forsiktig i nærheten av anleggsplass og maskiner.

I hele perioden frarådes det bading i Stordammen.

– Det vil ikke bli særlig trivelig, dammen vanskeligere tilgjengelig og ikke minst vil det være helt andre grunnforhold, som medfører fare for badende, slutter Kolbjørnsvik.

Mer fra Dagsavisen